Félmilliárdos egészségügyi pályázatról döntenek

A jelenlegi kormányzati ciklus végnapjaiban dönt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy félmilliárd forint értékű, kommunikációs feladatokra, egészen pontosan szűrőprogramok népszerűsítésére kiírt pályázatról. A Fidesz felháborítónak tartja, hogy az új kormány felállása előtt még egy ilyen hatalmas összeg elköltéséről határoznak, s azt javasolja, bízzák ezt az ágazat leendő irányítóira.

Munkatársunktól
2010. 04. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint félmilliárd forint értékben írt ki két közbeszerzési pályázatot az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) kommunikációs feladatokra, egészen pontosan szűrőprogramok népszerűsítésére. A projekt megvalósítására ez év májusától körülbelül egy év áll rendelkezésre. A 482 millió forintos tétel pályázati határideje nem sokkal az országgyűlési választások első fordulója előtt járt le, eredményt pedig a második forduló előtt két nappal hirdetnek majd. A másik, 75 millió forintos megbízásnál néhány nappal későbbi a pályázat benyújtási határideje.
Megkérdeztük az ÁNTSZ sajtóosztályán, hogy pontosan mire is írták ki a nagy értékű pályázatot. Közleményükben tudatták: az országos kommunikáció fő célja a lakosság egészségi állapotának javulása, az egészségesen és munkaképesen eltöltött életévek számának növekedése. További cél, hogy egyre többen menjenek el a szervezett népegészségügyi szűrésekre, valamint egyre egészségtudatosabb magatartást tanúsítson a lakosság. Ehhez elengedhetetlen a szűrések népszerűsítése mellett az egészségügyi dolgozók, valamint a lakossággal szoros kapcsolatban álló területi, helyi szakemberek aktivizálása, kommunikációs készségének fejlesztése.
Hangsúlyozták: hazánkban a vezető halálokokat a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik. Ezen betegségek jelentős része korai felismerés esetén gyógyítható. A megelőzéshez szűrésre és egészséges, egészségtudatos életmódra van szükség. A célok elérésére az OTH 2009 májusában indította el a Szűrőprogramok országos kommunikációja elnevezésű projektet, amelyre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség valamivel több mint 865 millió forint támogatást ítélt meg. Ennek részeként hirdették most meg a pályázatokat.
Kitérő választ kaptunk arra a kérdésre, mi indokolja, hogy egy ilyen nagy értékű megbízásról a kormányzati ciklus utolsó napjaiban döntsenek. Az ÁNTSZ azt közölte: „a program sikere szempontjából kétségtelen tény, hogy nem szerencsés ez az ütemezés, mivel a közfigyelem a választásokra irányul. Azonban e tekintetben a szerződéses kötelezettségek miatt tartanunk kell magunkat az ütemtervhez.”
– Elfogadhatatlan és arcátlan, hogy az OTH-nál a jelenlegi kormány hivatali idejének utolsó pillanatában döntenek egy ilyen hatalmas összeg odaítéléséről – fogalmazott Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője. Mint mondta, érthetetlen az ügy, hiszen a szocialisták maguk ígérték meg, hogy a választásokig már nem adnak nagy értékű megbízásokat. Kupper András szerint a döntéshozóknak át kellene gondolniuk annak lehetőségét, hogy elhalasszák a pályázat elbírálását, vagy legalább a döntéshozatalba bevonják a leendő kormányoldal egészségpolitikusait. Kulturált demokráciában ez elvárható volna – szögezte le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.