Hamilton mozgalmas napja

A két héttel ezelőtti, igencsak unalmasra sikeredett bahreini idénynyitó után Melbourne-be költözött át a Forma–1-es autós gyorsasági vb mezőnye, és az Albert Parkban a pilótáknak érdemes csipkedniük magukat. Tudniillik, aki itt az elmúlt négy esztendőben győzni tudott, az év végén világbajnok lett.

2010. 04. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve Giancarlo Fisichellát a Renault-ban intették le elsőként Melbourne-ben, s a Ferrari jelenlegi tesztpilótája a szezon végén csak ötödikként zárt a pontversenyben, az Ausztrál Nagydíj legutóbbi négy győztese, azaz Fernando Alonso (Renault), Kimi Räikkönen (Ferrari), Lewis Hamilton (McLaren) és Jenson Button (Brawn) azonban a világbajnokságot is megnyerte. A tegnapi szabadedzéseken történetesen éppen a két brit volt a leggyorsabb – akik idén csapattársak a McLarennél –, pedig nem indult jól a napjuk. A szállodájukból a vészjelző téves riasztása miatt több száz vendéggel együtt hajnali hat órakor kizsuppolták őket. S ha pár perc elteltével vissza is térhettek a szobájukba, gyaníthatóan nem ilyen kezdésről álmodtak Melbourne-ben. A folytatás viszont tökéletesen alakult számukra, mert a pénteki napon az egész mezőnyből Hamilton jegyezte a legjobb köridőt 1:25,801 perccel, a másodikat pedig Button 1:26,076-tal. Hamiltonról aztán este már másféle hírek is érkeztek: az F–1-es ring közelében egy utcai Mercedesszel vagánykodott, amit a helyi rendfenntartók nem vettek jó néven, az autóját 48 órára lefoglalták, ellene pedig eljárást indítottak… A 2008-as világbajnok bűnbánóan elnézést kért a viselkedése miatt.
Visszakanyarodva a versenypályán történtekhez, a McLaren párosa mögött a sorrend a nyolcadik helyig bezárólag Mark Webber (Red Bull, 1:26,248), Michael Schumacher (Mercedes, 1:26,511), Vitalij Petrov (Renault, 1:26,732), Sebastien Buemi (Toro Rosso, 1:26,832), Adrian Sutil (Force India, 1:26,834) és Vitantonio Liuzzi (Force India, 1:26,835) volt a gyakorláson. A Bahreinben kettős győzelmet aratott Ferrari két pilótája, Alonso és Felipe Massa nem nagyon igyekezett; igaz, ők bevallottan már a versenyre hangoltak, és teli tankkal, nehezebb autókkal köröztek. A két hete Szahírban első rajtkockából indult, a futamon azonban motorhibája miatt csak negyedikként zárt Sebastian Vettel (Red Bull) a második szabadedzésen éppen Alonso és Massa között végzett a 16. helyen, de ebből ő sem vont le mélyreható következtetést. S így vannak ezzel a fogadóirodák is, amelyeknél Alonso és Vettel a két favorit – főképp a spanyol, az ő sikere alig hozna pénzt a konyhára –, majd Hamilton, Massa és Schumacher a sorrend. De arra azért ne vegyünk mérget, hogy a leintésnél is ez lesz majd.

Heidfeld a „főnök”. Az Ausztrál Nagydíj tegnapi szabadedzései után tartott voksoláson társai Nick Heidfeldet választották a versenyzőket tömörítő szervezet (GPDA) élére. A Mercedes GP 32 éves tesztpilótája mellett Vettel és Massa került még be a háromfős vezetői testületbe. A három év kihagyás után idén visszatért, hétszeres vb-győztes Schumacher úgy döntött, hogy nem lép be ismét a GPDA-ba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.