Hétmilliárdos kár érte az országot

Dénes Zoltán
2010. 04. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tőle telhetőt megtett Horváth Klára szocialista országgyűlési képviselő, Bábolna polgármestere azért, hogy egy, a város határában lévő 240 hektáros szántó az államtól magánbefektető tulajdonába jusson – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) igazgatója. Lapunk cikke nyomán, amelyben rámutattunk, hogy a területet egy magáncég mintegy nyolcmilliárd forintért hirdeti eladásra, Budai kijelentette: óvatos számítások szerint is több mint hétmilliárd forint kár érte az ügylet miatt a magyar államot.
Az ingatlanforgalmazó vállalkozás korábbi megkeresésünkkor alátámasztotta, hogy megbízója ugyanaz a cég, amelyik érdekében Horváth Klára eljárt. Az időközben Vivax Kft.-ről Bil-Park-ra átkeresztelt társaság tehát most azt a területet akarja értékesíteni, amit korábban két strómanon keresztül 227 millió forintért vásároltak meg egy olyan pályázat során, amit a bábolnai polgármester kezdeményezésére írt ki az állam – mutatott rá Budai Gyula. A szövetségi igazgató álláspontja szerint Horváth Klára nemcsak abban vett részt, hogy a területet átjátssza a külföldi befektetőnek, hanem tevékenyen hozzájárult ahhoz is, hogy a befektető megszerezze és értékesítse ezt a földet. A Magosz igazgatója úgy látja, a polgármesternek a nyomozás során választ kell adnia arra a kérdésre, hogy „mi volt neki ebben az üzlet”. Másrészt – tette hozzá – immár csak a vádhatóságon múlik, hogy mikor válik gyanúsítottá a szocialista képviselőnő. Emlékeztetett: az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz által bejelentett elszámoltatási ügyek között a bábolnai földértékesítések is kiemelt szerepet kaptak.
Budai Gyula korábbi tájékoztatóján az ügy részleteit ismertetve elmondta: 2007. március 10-én Horváth Klára közérdekű célokra, ipari park létrehozására hivatkozva kezdeményezte a nemzeti földalapkezelő szervezetnél 240 hektár állami földterület értékesítését pályázat útján. Mint mondta, a 2007 júniusában kiírt pályázatot azonban nem a bábolnai önkormányzat, hanem két magánszemély nyerte meg, akik 227 millió forintot ajánlottak a település 201 milliójával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.