Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Svájc

Jobbik: radikális adóelkerülők

Miközben kiemelten foglalkozik a Jobbik programja a gazdasági visszaélések és az adókerülés elleni harccal, a párt vezetői több olyan cégben is érdekeltek, amelyek kisebb-nagyobb mértékben megsértik az adó- és számviteli szabályokat.

Munkatársunktól
2010. 04. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljárás folyik adóhátralék miatt Novák Előd alelnök és Schön Péter gazdasági igazgató cége ellen, de Novák szerint ez magánügy, amiről nem szívesen beszél. Novák cégénél egyéb furcsaságokat is találtak az APEH ellenőrei, például olyan címre jegyezték be, ahol a lakók nem is hallottak a cégről – írja az Origo. Ilyen gondokkal küszködik a cikk szerint több olyan médiacég, amelyek tulajdonosai ma is vezető jobbikos politikusok, köztük Vona Gábor pártelnök, Szegedi Csanád és Novák Előd alelnök, valamint Szabó Gábor pártigazgató és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója is. Vona és Szegedi 2009 óta a Barikád című hetilapot kiadó Magyar Hírek Kft. kizárólagos tulajdonosa, Szegedi Csanád emellett Borsod megyében a Bors Vezér Művelődési és Hagyományőrző Egyesület képviselőjeként egy havilap, a Bors Vezér Népe kiadásáért is felel.
Közben Morvai Krisztina reagált a vele összefüggésben napvilágot látott hírre, ami szerint majdnem egymilliós szakértői díjat vett fel a Medgyessy-kormány Esélyegyenlőségi Hivatalától még 2003-ban. A Jobbik EP-képviselője ebben nem lát kivetnivalót, s lejárató sajtótámadásnak nevezte, hogy ezt a szemére vetették. Úgy érvelt: „soha nem érdekelt, hogy a segítségemet kérő áldozatok, a kiszolgáltatott bántalmazottak jobboldali vagy baloldali kötődésűek, úgy nem érdekelt az sem, hogy a munkámra igényt tartó önkormányzatok, a jogszabály-előkészítésen dolgozó pártok vagy más szervezetek melyik politikai oldalon álltak.” Állította: a sajtóból értesült arról, hogy a neve felvetődött az MSZP– SZDSZ-kormány egy lehetséges esélyegyenlőségi miniszteri posztjával kapcsolatban.
A Jobbik elleni támadások – amelyek a pártot a legérzékenyebb pontján, a tisztaságán, hitelességén érik – befolyással lehetnek a választási eredményre, elbizonytalaníthatja a szavazótábor egy részét – írta tegnapi blogjában Török Gábor politikai elemző, hozzátéve: „Gondoljuk csak el, mi lenne, ha az LMP vezetőiről derülne ki, hogy imádják a terepjárókat, mindenük az atomerőmű, és amúgy példaképük Horn Gyula.”

Vona hálás volt. Volt idő, amikor Vona Gábor jóval megengedőbb hangnemet ütött meg szocialista politikusokkal, mint most – állítja a Stop.hu a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva. A forrás szerint 2006-ban a Jobbik elnöke termékmenedzserként dolgozott a Multi Alarm Biztonságtechnikai Zrt.-nél, és igen jó üzleti kapcsolatokat ápolt a csepeli önkormányzat vagyonkezelő vállalatával, az akkor még kft.-ként működő Csevak Zrt.-vel, amelynek vezetője Szenteczky János, az MSZP csepeli szervezetének elnökhelyettese. „Nagy örömünkre szolgált, hogy a Csevak Kft.-t országos szinten is az elsők között üdvözölhettük partnereink között” – köszönte meg négy esztendővel ezelőtt Vona Gábor a szocialista vezetésű cégnek az együttműködést. A Jobbik szóvivője, Dúró Dóra tegnap azt magyarázta: szó sincs arról, hogy jó viszonyban lett volna Vona Gábor Szenteczky Jánossal. A pártelnök – tette hozzá – ekkoriban alkalmazotti státusban állt, és protokolláris kötelességének tett eleget, amikor köszöntötte Szenteczkyt. (V. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.