Kiss Balázs nagy bajba került

B I R K Ó Z Á S

2010. 04. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy indulónkból három bronzérmes lett a bakui birkózó Európa-bajnokság szombati versenynapján – a kötöttfogású 55 kg-ban Módos Péter, a 66 kg-ban Lőrincz Tamás, a 74 kg-ban Bácsi Péter –, és a helyosztók után Struhács György szakági szövetségi kapitány elégedetten vont mérleget az azeri fővárosból. Az Eb előtt két dobogós helyezést remélő szakvezető elmondta, hogy bár mindhárom versenyző az egyenes ágon menetelt, és az elődöntőből egyikük sem jutott be a fináléba, örülnek a bronzoknak is. A kapitány kitért a vasárnapi programra is, megemlítve, hogy Fodor Zoltán, Kiss Balázs és Deák Bárdos Mihály sorsolása sem rossz, de ezzel még élni is kell.
A késő esti történések azonban átírták a másnapi esélylatolgatást. A magyar szövetség honlapján 20.37-kor derült égből villámként csapott be a hír, hogy Kiss Balázs nem mérlegelt be, a 96 kg-os kategória világbajnoka doppinggyanú miatt nem indulhat az Eb-n! A hivatalos értesítést, mely szerint egy korábbi ellenőrzés során levett mintájának A tesztje pozitív lett, a magyar szövetség az utolsó pillanatban kapta meg a nemzetközitől, illetve a Magyar Antidopping Csoporttól. A szövetség vezetése és Kiss Balázs is megdöbbenve fogadta a hírt, s a versenyző jelezte, kéri a B próbát.
„A doppingvizsgálatot március 19-én, a Müller Ferdinánd-edzőteremben végezték a WADA szakemberei. Számítottam rájuk, hiszen korábban tájékoztattak, világbajnokként rajta vagyok a kiemelt listán. Állítólag valamilyen anabolikusszteroid-származékot találtak, de elképzelésem sincs, hogy mi lehet az. S abban bízom, hogy a B próba ezt az egészet úgy elsöpri, mint egy rossz álmot. Mert ez őrület!… S egyszerűen nem életszerű. Ha tudom, hogy bármikor kereshetnek, megtennék egy ilyen öngyilkos lépést? Az sem épeszű emberre vallana, ha olyan szert venne be, amelyik húsz évre visszamenőleg kimutatható…” – fogalmazott tegnap Kiss Balázs, aki elmondta, hogy szed ugyan egyénileg is táplálékkiegészítőket, ám ezek egyszerű, patikában kapható szerek, már évek óta használja őket, és számtalan doppingellenőrzésen gond nélkül átesett, így a tavalyi vb-n is.
A BVSC 27 éves versenyzője tavaly ősszel a dániai Herningben 18 év szünet után szerzett vb-címet a magyar birkózósportnak. A múlt esztendőben egyéni olimpiai számban rajta kívül csak az úszó Gyurta Dániel és Hosszú Katinka, az öttusázó Marosi Ádám, valamint a kajakos Kovács Katalin és Janics Natasa nyert vb-aranyat (Janics K1 200-on, ami 2012-ben már műsoron lesz), így a mai magyar sport egyik legnagyobb londoni esélyese akadt fenn a doppingvizsgálaton. Igaz, egyelőre csak az A próbán, de az igen ritka, hogy a B próba a versenyző igazát támasztja alá… S amennyiben Kiss Balázst két évre eltiltják, az olimpiai részvételének az elméleti lehetősége is elúszhat. Ami tény: a pekingi játékokra 2008-ban májusban rendezték a pótkvalifikációs tornákat.
Bakuban tegnap a 84 kg-ban Fodor egy vereséggel, a 120 kg-ban Deák Bárdos egy győzelemmel és egy vereséggel búcsúzott; de bárcsak emiatt főne a fejünk…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.