Külsős ügyvédek egymilliárdért

Bár két, egymással párhuzamosan működő jogi igazgatósága is van a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, az állami cég több mint 980 millió forintot fizetett ki külsős ügyvédeknek – közbeszerzés nélkül. A hatóság csaknem százmillió forintos nagyságrendben adott megbízást annak a Telkes Tanácsadó Zrt.-nek is, amely páratlan sikert könyvelhetett el más közintézményeknél, s amely most nevet változtatott.

Szabó Eszter
2010. 04. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába működik 24 igazgatóság és két jogi igazgatóság a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH), az utóbbi néhány évben mégis összesen 980 millió forint értékű közpénzt fizettek ki külsős ügyvédi irodák tanácsaiért, emellett 160 millió forintért más témájú tanulmányokat is megrendeltek. Volt olyan tanulmány, amelyért 35 milliót fizettek ki, de szakmai tanácsadásért is százmilliós nagyságrendben nyerhettek el külsős cégek megrendeléseket.
A jogi megbízásokhoz közbeszerzés nélkül jutottak a külsős ügyvédi irodák. Az eljárás mellőzését lapunknak az NHH azzal indokolta, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében tavaly márciusig a jogi tanácsadás megrendelése esetén nem kellett közbeszerzést lefolytatni. Az ügyvédek kiválasztásánál a szakmai tapasztalat, az ár, valamint az esetleges korábbi együttműködés tapasztalatai voltak a legfontosabb szempontok – mondta a megbízásokkal kapcsolatban Márton György, a hatóság szóvivője, aki elismerte: az NHH-nál két jogi igazgatóság is működik. Az általános jogi igazgatóságon három, míg a hírközlésjogi igazgatóságon tíz munkatárs látja el a szükséges feladatokat, vagyis összesen 13 szakember dolgozik a két szervezeti egységnél.
Az NHH nemcsak a jogi, de a személyzeti kérdésekben is külsős szakemberek tanácsát vette igénybe, annak ellenére, hogy saját humánerőforrás-igazgatóságot is működtet. E területen az a Telkes Tanácsadó Zrt. lett a megbízások gyakori nyertese, amely más állami cégeknél is sikert sikerre halmozott az elmúlt években. A tanácsadó cég megbízását az NHH ebben az esetben is a szakértelemmel indokolta, hozzátéve, hogy a vonatkozó fejlesztési feladatokat külső, az adott területen nagy jártassággal rendelkező specialistákra bízták. Személyzeti ügyekben jártas szakemberek egyébként akadnak az NHH szervezetén belül is: a terület önálló igazgatóságán hat munkatárs foglalkozik a kormányhivatal ilyen jellegű feladataival.
Arra a kérdésünkre, hogy a Telkes Tanácsadó Zrt. megbízásait megelőzte-e közbeszerzési eljárás, az NHH azt közölte, hogy olyan beszerzési rendszert működtetnek, amely garantálja, hogy a közpénzek felhasználása mindenben a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen meg. A 2002-ben alapított Telkes Tanácsadó Zrt. egyébként nemrég DS Consulting Zrt.-re módosította a nevét, azzal magyarázva a lépést, hogy a tervezett növekvő nemzetközi szerepvállalásához jobban illeszkedő elnevezést akartak.
Nem tudni, hogy a Telkes Zrt. tanácsai nyomán-e, de az NHH-nál két-három beosztottra jut egy-egy vezető. A 450 fős szervezetnél jelenleg hatfős irányító tanács, egy főigazgató, hat főigazgató-helyettes, 27 igazgató és számtalan osztályvezető tevékenykedik. Mindezek ellenére a hatóságnál több tíz millió forintért vettek igénybe külsős tanácsadó cégeket, többek között különböző tervezési, piacelemzési feladatokra, vagy a stratégiai igazgatóság munkájának segítésére.
Az NHH a minisztériumokból és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségből jól ismert IFUA tanácsadó céget is munkákkal látta el. A társaságnak – versenyeztetés nélkül – nyolc megbízást sikerült szereznie az NHH-tól, összesen több mint hatvanmillió forint értékben. A külsős tanácsadó alkalmazását a hatóság a szakmai tudással, a meglévő referenciákkal, valamint az államigazgatási tapasztalattal és a kedvező árral indokolta.
Az NHH egy olyan program kommunikációs tanácsaiért is kifizetett tavaly 3,2 forintot, amely eddig nem valósult meg. A megbízás nyertese az a Tamara Hagen Cons. tanácsadó cég lett, amely a sukorói kaszinóberuházásnál ismertté vált Joav Blumot is képviseli. Az NHH üvegzsebében szereplő megbízások között csaknem negyvenmillió forint értékben találtunk olyan megbízásokat, amelyek iratok tárolására és kezelésére vonatkoznak, és több olyan szerződést is, amely csak egy hajszállal kisebb értéket képvisel, mint a nyolcmilliós közbeszerzési határ.
Az NHH-t jelenleg Braun-Rozgonyi Krisztina vezeti, akit Bajnai Gordon egészen 2013. december 31-ig nevezett ki az NHH tanácsának elnökévé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.