Már a főrendőrt is feljelentették

Bencze József országos rendőrfőkapitányt hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt feljelentették – értesült a HavariaPress. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, hétfőn dönt a nyomozó hatóság arról, indítanak-e nyomozást a hivatali gépkocsihasználattal, lakásügyekkel és tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos feljelentés ügyében. Eközben kiderült, Bencze neve az ügyészséghez még múlt héten érkezett névtelen levélben is szerepel, ami Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány egyes polgárőrszervezettel kötött szerződéseit firtatja.

Munkatársunktól
2010. 04. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többrendbeli hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt feljelentették az országos rendőrfőkapitányt – értesült a HavariaPress. – A Központi Nyomozó Főügyészségre szerdán este érkezett e-mailen a feljelentés, amit csütörtökön iktattunk. A feljelentést egy magánszemély tette – mondta el Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Hozzátette: a feljelentés hivatali gépkocsihasználattal, lakásügyekkel és tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos. – A hatályos jogszabályok szerint a hatóság várhatóan három nap múlva dönt arról, hogy elrendeli-e a nyomozást az ügyben, esetleg feljelentés kiegészítést kér-e. A HavariaPress szerint a feljelentő az e-mailt több szerkesztőségnek is megküldte, amelyben több gazdasági visszaéléssel kapcsolatos ügyet taglal. Ezek szerint az ORFK Ellenőrzési Szolgálat vezetőjének úgy igényeltek Bencze József aláírásával önkormányzati lakást, hogy közben rendelkezett saját tulajdonú budapesti lakással a III. kerületi Csónakház utcában. A HavariaPress cikke szerint a lakást a tábornok 2004. április 8-án vásárolta meg 4,06 millió forintért. A hasonló paraméterekkel rendelkező lakások piaci értéke a környező utcákban 20 millió forintra tehető.
A feljelentés alapján Bencze József Volkswagen Passat szolgálati gépkocsiját rendszeresen élettársa, Gyetvai Kitti ügyvéd használja, jogszerűtlenül. Tankoláshoz ráadásul minden esetben a rendőrség által biztosított üzemanyagkártyáját veszi igénybe. Eddig 80 ezer kilométert tett meg vele. Az autót két esetben törte össze, aminek a javítási költsége másfél millió forintba került. A gépkocsi javítását a Köztársasági Őrezred titokban végezte el. A feljelentő igencsak furcsállja, hogy Bencze tábornok két szolgálati gépkocsija egy év alatt 264 995 kilométert futott – ez napi 728 kilométert jelent.
A feljelentő megkérdőjelezi annak a tanácsadói szerződésnek a jogszerűségét is, amelyet az ORFK hét évvel ezelőtt egy Borsod megyében szolgáló alezredessel kötött, aki a szerződés értelmében évi 20 millió forintot kap az alezredes beosztásából fakadó bérszámfejtési munkájáért a szolgálati törvényben meghatározott illetményén felül. Ugyanis csak ő rendelkezik a bérszámfejtéshez szükséges programmal. A feljelentő az e-mailben több szerződés, illetve belső rendőrségi irat másolatát csatolja, így vélhetőleg Bencze József rendőrségen belüli „ellenzékéhez” tartozik.
Az újabb feljelentéssel párhuzamosan Bencze József országos rendőrfőkapitány felelősségét is felvetik azok a névtelen levélírók, akik a múlt héten feljelentést küldtek a Központi Nyomozó Főügyészségre Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány egyes polgárőr szervezettel-kötött szerződései miatt.
Lapunk korábban közölte, hogy az ORFK ellenőrzési szolgálata már vizsgálta az ominózus szerződéseket, de rendben találta a megállapodásokat. Az ORFK tájékoztatása szerint azonban az országos rendőrfőkapitány belső vizsgálat lefolytatására utasította az ellenőrzési szolgálatot, amelyek befejezése után megtette a szükséges intézkedéseket. Lapunk azon kérdésére, hogy a vizsgálat után milyen intézkedések történtek, a rendőrség kommunikációs osztálya nem adhatott választ. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azonban lapunknak úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy a nyomozás tárgyát képező szerződések kapcsán az ORFK jelzést küldött volna az ügyészségnek. A vádhatóság ebben az ügyben még kedden rendelte el a nyomozást hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.