Morvai magyarázata a kerékbilincsügyről

Munkatársunktól
2010. 04. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mentelmi jogára hivatkozva próbálta elkerülni Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője, hogy megbüntessék a főváros V. kerületében, ahol szabálytalanul parkolt – derül ki az esetet dokumentáló közterület-felügyeleti jelentésből. A radikális párt programjának egyik kulcseleme éppen az, hogy a politikusok ne bújhassanak mentelmi joguk mögé, a párt ezért el is törölné ezt az intézményt.
A Jobbik államfőjelöltje a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, hogy ő nem hivatkozott mentelmi jogára, sőt a közterület-felügyelők helyszínre érkező egyik vezető tisztségviselője próbálta meg rábeszélni, hogy ne fizessen büntetést, hanem hivatkozzon mentelmi jogára. Ezen Morvai állítólag felháborodott (legalábbis a politikus így emlékezett vissza a történtekre), és arról kezdett beszélni, hogy pártja megszüntetné a mentelmi jogot.
A köztelevízióban megkérdezték a politikust, hogy miért EP-igazolványával igazolta magát, mire Morvai azt állította, hogy pár nappal korábban ellopták táskáját az irataival együtt. A felvetésre, hogy ezek szerint jogosítvány nélkül vezet járművet ezekben a napokban, azt felelte, hogy a jogosítványát nem lopták el. Az újságíró ezután megkérdezte, miért nem a jogosítványával igazolta magát a közterület-felügyelők előtt, amire Morvai közölte: a táskájába nyúlva az EP-igazolvány akadt a kezébe.
A Belváros-Lipótvárosi Közterület-felügyelet dolgozói által készített jelentésben ez áll: „a kerékbilincs felszerelése közben megérkezett a gépjármű tulajdonosa, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő asszony, majd kijelentette, hogy nála nincs pénz, de képviselői mentelmi jogára hivatkozva kérte a kerékbilincs eltávolítását”. A közteresek szerint Morvai kérése miatt telefonon értesítették a cégvezetést, de a politikus ezt követően „azonnal távozni szeretett volna”. Ekkor tájékoztatták a képviselőt, hogy amennyiben mentelmi jogával él, hivatalból szabálysértési eljárást kell kezdeményezni ellene az illetékes szabálysértési hatóságon. A jegyzőkönyv szerint Morvai ekkor döntött úgy, mégis fizet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.