Laboratóriumokban előállított húsok kerülhetnek az asztalunkra már az egészen közeli jövőben – derül ki a német Geo Magazin internetes kiadásának Kérdezz, felelek rovatából. A lipcsei Gerd S. arról érdeklődött, elképzelhető-e, hogy a jövőben lombikban előállított élelmiszert fogyaszthatunk majd, s a szakértők megdöbbentő választ adtak. A tudományos folyóirat felhívta a figyelmet arra, hogy holland kutatók épp végére értek egy négyesztendős kísérletnek, amelynek eredményeként disznótól származó őssejteket bírtak „szaporodásra”, majd mikor már tányérnyi méretű szövet állt rendelkezésükre, egy különleges eljárással izommá alakították azt. Ehhez egy bioreaktort vettek igénybe, ahol a szövetet úgynevezett víz-glükóz megoldásnak vetették alá, miközben elektromosan stimulálták a sejteket. Ennek hatására a folyamat végén állításuk szerint valóban olyan izomzatot kaptak, amilyet csak mozgással növeszthetett volna egy állat. A holland tudósok alkotásuk méltatásakor annak olcsóságára, valamint arra tették a hangsúlyt, hogy az így készült húsok fertőzésveszélye gyakorlatilag a nullára csökkent. A műhús természetesen még évekig nem kerülhet az áruházak polcaira, hosszú kutatás és az eljárás fejlesztése áll még a tudósok előtt – tették hozzá a cikkben.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség