Nem támogatják az újabb kvótaeladást

Dékány Lóránt
2010. 04. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi botrány ellenére újabb szén-dioxid-kvótákat adna el a közeljövőben a környezetvédelmi tárca. Vételi ajánlat érkezett hatmillió tonnányi magyar hagyományos kiotói szén-dioxid- kvótára, amelyből hazánknak tizenkétmilliárd forint bevétele származhat – jelentette be Molnár József, a zöldtárca kabinetfőnöke tegnap a parlament környezetvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén. Annak ellenére, hogy a tanácskozást maga Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, a tegnapi eseményről éppen ő maradt távol – a szocialista frakcióval egyetemben. Az újabb kvótaeladás végcélja Japán lenne, ugyanakkor hazánktól a Camco nevű kereskedőcég venné át a papírokat. Molnár József hozzátette, a miniszter azért kérte a bizottság összehívását, hogy egy ilyen kényes időszakban megismerhesse a testület álláspontját, s a tárca az üzletet csak ezután véglegesíti.
Márpedig az üzlet létrejötte ez alapján korántsem biztos, mivel a bizottság az ülést követően elfogadott egy állásfoglalást, amelyben felkérik a kormányt, a választásokig már ne kerüljön sor újabb szén-dioxid-kvóták értékesítésére. Nagy Andor, a bizottság KDNP-s elnöke szerint kizárt, hogy egy ilyen ügylet ne várhatna még néhány hétig. Molnár József viszont úgy vélte, ha hazánk esetleg elállna az üzlettől, úgy a befektetők azonnal Prága vagy Varsó kvótái felé fordulnának. A kabinetfőnök kitért a korábbi CER típusú kvóták értékesítésére is. Magyarország március elején adott el ilyen típusú egységeket, amelyek komoly botrányt kavartak az európai piacon, amelynek következtében leálltak a kontinens kvótatőzsdéi is. A kabinetfőnök tegnapi tájékoztatása szerint az egységekre a végül befutó Hungarian Energy Power (HEP) mellett egy skandináv és egy japán cég is adott ajánlatot, ám mindkettőjük a végső árnál csaknem egy euróval alacsonyabb díjat kínált. A tavaly decemberben alakult HEP fő tevékenysége a gázkereskedelem a cégjegyzék alapján. Molnár József szerint Magyarországon a kvótakereskedelmet végző cégek mindegyikénél ez szerepel a nyilvántartásban, mert ez a meghatározás áll legközelebb a tevékenységükhöz. Hangsúlyozta, hazánk presztízse töretlen a nemzetközi kvótapiacon. Az ülésen felszólalt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki elmondta: a kvótákkal kapcsolatos vizsgálatuk nem zárult megnyugtatóan, ezért utóvizsgálatot indítottak a zöldminisztériumnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.