Pástok után szőnyegeken

2010. 04. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar Eb-csapat. Kötöttfogás, 55 kg: Módos Péter (Szigetvári BSE), 60 kg: Komáromi Ede (Egri VSE), 66 kg: Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE), 74 kg: Bácsi Péter (FTC), 84 kg: Fodor Zoltán (FTC), 96 kg: Kiss Balázs (BVSC-Dega), 120 kg: Deák Bárdos Mihály (Diósgyőri BC); szabadfogás: 74 kg: Hatos Gábor (Haladás VSE), 84 kg: Veréb István (Haladás VSE), 120 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE); nők: 51 kg: Szabó Emese (Kiskunfélegyházi VTK-Csepel), 55 kg: Barka Emese (Vasas), 59 kg: Sastin Marianna (Vasas), 63 kg: Szerencse Mónika (Tatabányai SC). Az Európa-bajnokság ma, magyar idő szerint 10 órakor kezdődik a szabadfogás 55, 66, 84 és 120 kilogrammos kategóriák küzdelmeivel.


Forgalmas napja lehetett tegnap a bakui repülőtérnek, mert éppen csak összecsomagolt a junior és kadett vívó vb mezőnye, máris megérkezett a „váltás”. Az azeri fővárosnak erre a hétre is jut egy világverseny, a birkózó Eb, amelyen a férfiaknál mind a hét súlycsoportban lesz magyar induló, szabadfogásban viszont csak három versenyzőnk lép szőnyegre, a nőknél pedig négy. S bár a vívók eredményességét – két arany, egy ezüst és három bronz – nehéz lesz megközelíteni, a kötöttfogású szakág kitehet magáért.
A bizakodást alátámasztja, hogy a csapatból Komáromi Ede (60 kg) kivételével mindenki állt már Eb-, vb- vagy olimpiai dobogón. Legutóbb Kiss Balázs, aki tavaly Herningben világbajnok lett a 96 kg-ban, s személyében tizennyolc év szünet után ünnepelhetett újra vb-aranyérmest a magyar birkózósport, Fodor Zoltán (84 kg) ezüstérmet szerzett a pekingi olimpián, Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) egyaránt volt már Európa-bajnok, Módos Péter (55 kg) pedig Eb-bronzérmet őriz. Kiss márciusban a szombathelyi Arany Nagydíjon is itthon tartotta az aranyat, az elnyűhetetlen, ötszörös vb-2. Deák Bárdos pedig bronzérmes volt az Arena Savariában. A Diósgyőr 35 éves klasszisa immár tizenegyedik kontinensbajnokságán indul, s bár meglehetősen régen, 2001-ben nyert, tavaly is jó volt egy bronzra. Történetesen egy éve Vilniusban a kötöttfogás egyetlen érmét szerezte, s ennél most többre számítunk, miként Struhács György szakági szövetségi kapitány is:
– Ebben a csapatban mindig benne vannak a kiemelkedő eredmények, s én személy szerint két érem megszerzésével lennék elégedett. Igazából a 60 kg-os súlycsoport az egyetlen, amelyben a tisztes helytállás az elvárás, a többi kategóriában kiváló versenyzőink vannak, akikben benne van a dobogó – nyilatkozta az MTI-nek a szakvezető.
Szabadfogásban a tapasztalt Hatos Gábor (74 kg) mellett két fiatal, Veréb István (84 kg) és Ligeti Dániel (120 kg) próbál szerencsét, s Gulyás István kapitány Hatost dobogóközelbe várja. A tavalyi vilniusi Eb-n Szabó Emese (51 kg) ezüstérmes volt, ám első számú női versenyzőnk azért továbbra is a korábbi vb-2. Sastin Marianna (59 kg), aki a tavalyi világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott. S a négyfős női szakasz azt mindenképpen igazolná, hogy szabadfogásban nem ők jelentik a gyengébb nemet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.