Pénzért megvehető brit kabinettagok

Jotischky László
2010. 04. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sunday Times, a londoni Times vasárnapi lapja a négyes csatorna tévéadóval együttműködésben tőrbe csalta és leleplezte a munkáspárti kormány több volt miniszterét, akik napi három-, illetve ötezer font ellenében készek voltak felhasználni miniszteri tapasztalataikat, értesüléseiket, valamint kiváló politikai kapcsolataikat magánvállalatok üzleti érdekeinek szolgálatában. A vasárnapi lap és a tévéadó munkatársai egy nem létező amerikai cég igazgatóinak adták ki magukat, és hívták meg az egykori minisztereket „tárgyalásra”. Az asztalon lévő tálban apró kamerát helyeztek el, amelynek lencséje a meghívott politikus arcára irányult, és minden szavukat felvette.
A kompromittált politikusok közül Stephen Byers egykori közlekedési miniszter tette a legkínosabb kijelentést, amikor azt mondta, hogy „alapjában éppúgy kibérelhető vagyok, mint egy taxi”. Eldicsekedett azzal, hogy a múltban már tett szolgálatokat olyan vállalatoknak, mint például a Tesco szupermarketlánc vagy a National Express nevű vasútvállalat. Byers azt mondta, hogy a Tesco esetében Peter Mandelsont beszélte rá egy szándékolt intézkedés megváltoztatására, a National Express érdekében pedig Andrew Adonis közlekedési miniszternél járt el. Byers, amikor kiderült, hogy tőrbe csalták, azt mondta, hogy túlzott, illetve valótlanságot állított a megbeszélés során. A Tesco és a National Express tagadta, hogy fizetett Byers közbenjárásáért.
Két másik munkáspárti politikus, Patricia Hewitt volt egészségügyi miniszter és Geoff Hoon egykori védelmi miniszter szintén hajlandónak mutatkozott arra, hogy összeköttetéseit és közigazgatási tapasztalatait napidíj ellenében áruba bocsássa.

Légisztrájk Angliában. Sztrájkolnak a British Airways, a legnagyobb brit légiforgalmi társaság utaskísérői. A sztrájkolók a Unite nevű óriás-szakszervezet tagjai. Brown miniszterelnök hiába fordult a szakszervezethez, hogy álljon el a sztrájkakciótól. Munkáspárti kormánynak sosem tesz jót a sztrájk, kivált amikor választásra készül az ország, és amikor a sztrájkot olyan szakszervezet irányítja, amely az elmúlt két-három év alatt 11 millió font segélyt nyújtott a kormánypártnak. (J. L.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.