Rendelettel segítették a klientúrát

Dénes Zoltán
2010. 04. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszteri rendeletet is módosított az agrártárca annak érdekében, hogy a kormányhoz közel álló cégeket hozza helyzetbe az agrár-környezetgazdálkodási programban. Miután kiderült, hogy a tenderen nyertesnek nyilvánított gazdálkodók közül sokan nem tudják igazolni a korábban megkövetelt ötéves földhasználati jogosultságot, a tárca közbelépett. Gráf József agrárminiszter kérésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a múlt pénteken meghirdette a programba besorolt több mint negyvenezer hektár állami termőföld bérleti jogát. Ugyanezen a napon az agrártárca rendeletmódosítást tett közzé, amely szerint a pályázóknak elegendő lesz bizonyítaniuk azt, hogy indultak az adott terület bérletére kiírt tenderen. Ez esetben már jogosulttá válnak az uniós forrásra.
Az agrárkormányzat részrehajlását a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint jól mutatja az is, hogy például a szántóföldi célprogram esetében mintegy tizenhatezer igénylés érkezett be a tárcához, ám ezekből csak valamivel több, mint 2500-at fogadott el a minisztérium. Vagyis csaknem tízezer gazdálkodó igényelte volna, ám nem kapta meg a programban való részvétel lehetőséget. A Magosz rámutatott: a részrehajlást jól jelzi, hogy az évi több mint húszmilliárd forintos támogatási forrás kilencven százalékát az ezer hektárnál nagyobb területeket megművelő agrárcégek vehetik igénybe, így a források mindössze tíz százalékán osztozhatnak a kisebb gazdaságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.