Revizor vizsgálódik a fővárosi tűzoltóknál

Cáfolja a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság azokat a híreket, hogy lényegesen a piaci ár felett újíttatták fel laktanyáik vizes helyiségeit. A testületet felügyelő fővárosi önkormányzat revizort rendelt ki a testület gazdálkodásának vizsgálatára.

Csibra Tibor
2010. 04. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabályos közbeszerzési eljárásban, pályáztatással végeztette el a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) azokat a laktanya-felújítási munkákat, amelyekben főképp a fürdőket, mellékhelyiségeket renováltatták – pontosította a korábbi sajtóhíreket a testület. A munkákat hét budapesti tűzőrségen, összesen 300 négyzetméteren végezték el a vállalkozók, akiknek a kivitelezésért csaknem 60 millió forintot fizettek ki. Az összeg nem alacsony, de a munkák szabályosan zajlottak – közölte lapunkkal Dobson Tibor, az FTP szóvivője. A testület vezetője, Bende Péter a sajtóértesülésekre reagálva belső vizsgálatot rendelt el a felújítási munkák hátterének tisztázására, a tűzoltóságot felügyelő fővárosi önkormányzat pedig revizort rendelt ki a testület gazdálkodásának átvilágítására. Dobson Tibor cáfolta, hogy szabálytalanságok történtek a közbeszerzésben, s viszszautasította, hogy a tűzoltóság számlájára a BKV ügyeihez hasonló bűncselekményeket írtak.
Lapunk korábbi információi szerint volt olyan felújítás, amelyben egy egyszemélyes vécé felújításáért kilencmillió forintot fizettek ki a kivitelezőnek, illetve egy két négyzetméteres járda lebetonozása 2,5 millióba került.
Dobson szerint a fenti adatok erősen túlzóak. Elismerte viszont, hogy a csepeli laktanya zuhanyzójának rendbetételére 21 millió forintot költöttek. A szóvivő szerint magasnak tűnhet a 200 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti ár, de hozzátette: teljes körű munkákat rendeltek meg, a vállalkozók a fürdőket, mellékhelyiségeket újracsempézték, járólapozták, kifestették, villany- és vízvezetékeket cseréltek, a berendezések helyett pedig újakat szereltek be. A közbeszerzési eljárásban a közép-budai, a Kosciuszko utcai, az újpesti, a zuglói, a budafoki, az angyalföldi és a csepeli laktanyák vizes helyiségeit újították fel.
A tűzőrségek általában kétszintes épületekben vannak, azokban négy-hat fülkés zuhanyzókat használ a legénység, amelyekhez ugyanennyi mellékhelyiség tartozik. A laktanyákban átlagosan húsz ember van szolgálatban váltásonként, a nappali műszakokban további hárman-négyen dolgoznak – részletezte Dobson. A Kosciuszko utcai létesítmény kisebb, ott hat-hét tűzoltó van ügyeletben. A szóvivő a közbeszerzési eljárásról elmondta, a pályázatokon titkos árajánlatokat tettek a vállalkozók, amelyek közül – a szabályok szerint – a legolcsóbbat kellett kiválasztania a tűzoltóságnak.
A fővárosi önkormányzat egy hete rendelte ki az említett revizort, aki nemcsak a vizes blokkok felújításának ügyét, hanem az FTP egész gazdálkodását vizsgálja, munkája még tart. Az önkormányzat a folyamatban lévő ellenőrzés eredményeiről nem adott felvilágosítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.