Sebestyén Júlia: ez az utolsó tánc

M Ű K O R C S O L Y A

2010. 04. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évvel a torinói téli olimpia után újra Piemont régió székhelyén, az ottani Palavela-csarnokban kellene eldőlnie, hogy műkorcsolyázásban kik a világ legjobbjai, a mától kezdődő vb-t azonban mégsem közelíthetjük meg innen, szűk egy hónappal a vancouveri ötkarikás játékok után. A nagy kérdésekre ott megkaptuk a válaszokat, ráadásul a férfiak közül jó néhányan már nyűgnek tekintették a világbajnokságot. Az olimpia első hat helyezettjéből négyen is lemondták a részvételt, így az aranyérmes amerikai Evan Lysacek és a második orosz Jevgenyij Pljuscsenko sem indul. Utóbbi hivatalosan az orvosai tanácsára visszakozott, de háromszoros világbajnokként, legyőzője távollétében csak veszíthetne azután, amekkora patáliát csapott az állítólagos vancouveri lepontozása miatt.
A párosok között Kanadában megkoronázott kínai Sen Hszüe, Csao Hung-po duó visszavonult, de legalább a nőknél és jégtáncban nemcsak az olimpiai bajnok, hanem az ezüstérmes is megméreti magát. Konkrétan a koreai Ju Na Kim és a japán Mao Aszada, illetve a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir és az amerikai a Meryl Davis, Charlie White egységek újra jégre lépnek. (A még csak 19 éves Ju Na Kim talentumához röpke adalék: az olimpiát olyan magas pontszámmal nyerte, amivel négy éve bronzérmes lehetett volna a férfiak között!)
A kis magyar vancouveri csapat is ismétel, Sebestyén Júlia az olimpiai tizenhetedik, a Hoffmann Nóra, Zavozin Makszim jégtánckettős a tizenharmadik helyről lépne előrébb. A 28 éves Sebestyén – a 2004-es budapesti Európa-bajnokság aranyérmese – egyúttal szép búcsúban reménykedik, mert pályafutása utolsó versenyén szerepel. Az biztos, hogy az ötvenöt fős (!) mezőnyben nem lesz könnyű dolga. A férfiaknál Vardanjan Tigrannak „csak” negyvennyolc ellenfele lesz, a kötelezővel ma kezdődő jégtáncra huszonheten neveztek. Hoffmannék a tizedik jégre lépők lesznek, ami nem igazán kedvező sorsolás, a végeredményben helyezési számként viszont boldogan kiegyeznének vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.