Tonnányi szalmonellás tojás?

Túl olcsón kínálták, ezért gyanússá vált a Baromfi Terméktanácsnak az Olaszországból származó tojáslé, amelyről utólag kiderült, hogy szalmonellabaktériummal fertőzött. A terméktanács információi szerint a most lebukott termékből az év eleje óta havi másfél-két tonnát hozhattak Magyarországra. A fertőzött áru különböző péksüteményekbe és tésztákba került, s a gyanútlan polgárok elfogyasztották.

Dénes Zoltán
2010. 04. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalmonellabaktériummal fertőzött, olasz tojássárgáját és tojáslevet használhattak hónapokon keresztül a hazai sütőipari vállalkozások. A gyanútlan lakossággal megetetett szalmonellás termékek mennyisége akár több tonna is lehet. A tojáslevet a sütőipari cégek a friss tojáshoz hasonlóan használják fel termékeik elkészítésekor. Megkeresésünkre Földi Péter, a Baromfi Terméktanács Tojásszövetségének titkára arról számolt be, hogy az év eleje óta három-négy hazai kereskedő hihetetlenül olcsón adta el hazánkban az olasz tojáslevet. Miután erről tudomást szereztek, a hatóságokhoz fordultak, mivel azt feltételezték, hogy ilyen áron csak minőségileg kifogásolható terméket értékesíthettek.
A tojásszövetség bejelentése nyomán a hatóságok március végén hibás jelölés miatt több száz kilogramm Olaszországból származó tojássárgáját és tojáslevet zároltak. A vizsgálat helyszínén 125 kilogramm tojássárgáját és 38 kiló tojáslevet foglaltak le, és kezdték meg azok vizsgálatát – erősítette meg információinkat Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóságának igazgató főállatorvosa. Mint mondta, a mintázott és jelölési hiba miatt zárolt tojásléről a tegnap megszületett hatósági laboratóriumi ellenőrzés kiderítette, hogy szalmonellabaktériummal fertőzött. A hatóság emiatt azonnal elrendelte az érintett tételek és az abból készült termékek visszahívását, illetve megsemmisítését. Megkeresésünkkor még tartott az érintett hivatalok értesítése és a terítési lánc feltárása. A vizsgálatok lezárása után történik meg az ilyenkor szokásos felelősségre vonás és a bírságolás – közölte Oravecz Márton.
Földi Péter szerint az Olaszországból származó terméket olyan olcsón adták el a hazai piacon, hogy a terméket értékesítő és átvevő szervezeteknek gyanakodnia kellett volna. Az olasz tojáslének ugyanis olyan alacsony ára volt, hogy azt kellett feltételezni: mindössze nyolcforintos tojásokból állították elő. Az uniós és hazai piacon kialakult húsz-harminc forint körüli tojásárhoz képest ez igencsak kirívó – magyarázta Földi Péter. Tájékoztatása szerint az év elején kezdték szállítani ezeket a termékeket, vagyis feltételezhető, hogy január óta havi egy-két tonnát hoztak be hazánkba, eladva a fertőzött árut nagyobb sütőipari cégeknek. Lapunk információi szerint a kifogásolt tojáslét az olasz Eurovó-csoport állította elő. Az EU egyik legnagyobb tojás- és tojástermék-előállító társasága által forgalmazott tojáslé a hazai péksüteményekbe, cukrásztermékekbe és tésztákba is bekerülhetett. A cégcsoport honlapján egyébként az olvasható, hogy 15 munkatársuk foglalkozik termékeik laboratóriumi ellenőrzésével, és még a csirkék bakteriológiai ellenőrzését is heti rendszerességgel végzik. Értékesített tojásaik pedig kizárólag telephelyükről kerülnek ki.
Földi Péter szerint az, hogy hónapokig szállíthatták hazánkba a most szalmonellafertőzöttnek talált olasz tojáslevet, egyrészt a rossz uniós szabályozás következménye, másrészt viszont jelzi a hazai ellenőrzési rendszer gyengeségeit. Mint fogalmazott, szervezetük évek óta szorgalmazza, hogy a kormány tegye kötelezővé a külföldről behozott állatok és az állati eredetű termékek vizsgálatát a kijelölt belépési pontokon. Erre egyébként lehetőséget ad egy 2004-ben megalkotott miniszteri rendelet, ám azt csak Fejér és Veszprém megyékben alkalmazzák. Földi Péter úgy látja, amenynyiben e megyék gyakorlatát országos szinten alkalmaznák, úgy nem fordulhatott volna elő a mostani helyzet sem, s talán az unió élelmiszerszemete sem nálunk kötne ki.
Magyarországi vállalkozások 2,5–2,7 milliárd étkezési tojást termelnek évente. A hazai termelés alig kilenc százaléka kerül feldolgozásra tojáslé, illetve tojáspor formájában. A hazai fogyasztás ellátására 200-250 millió tojás érkezik az országba. Jó hír a fogyasztóknak, hogy a hőkezelés hatására a szalmonella kórokozója elpusztul, nyersen pedig általában nem használják fel a tojáslevet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.