Szalmonellabaktériummal fertőzött, olasz tojássárgáját és tojáslevet használhattak hónapokon keresztül a hazai sütőipari vállalkozások. A gyanútlan lakossággal megetetett szalmonellás termékek mennyisége akár több tonna is lehet. A tojáslevet a sütőipari cégek a friss tojáshoz hasonlóan használják fel termékeik elkészítésekor. Megkeresésünkre Földi Péter, a Baromfi Terméktanács Tojásszövetségének titkára arról számolt be, hogy az év eleje óta három-négy hazai kereskedő hihetetlenül olcsón adta el hazánkban az olasz tojáslevet. Miután erről tudomást szereztek, a hatóságokhoz fordultak, mivel azt feltételezték, hogy ilyen áron csak minőségileg kifogásolható terméket értékesíthettek.
A tojásszövetség bejelentése nyomán a hatóságok március végén hibás jelölés miatt több száz kilogramm Olaszországból származó tojássárgáját és tojáslevet zároltak. A vizsgálat helyszínén 125 kilogramm tojássárgáját és 38 kiló tojáslevet foglaltak le, és kezdték meg azok vizsgálatát – erősítette meg információinkat Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóságának igazgató főállatorvosa. Mint mondta, a mintázott és jelölési hiba miatt zárolt tojásléről a tegnap megszületett hatósági laboratóriumi ellenőrzés kiderítette, hogy szalmonellabaktériummal fertőzött. A hatóság emiatt azonnal elrendelte az érintett tételek és az abból készült termékek visszahívását, illetve megsemmisítését. Megkeresésünkkor még tartott az érintett hivatalok értesítése és a terítési lánc feltárása. A vizsgálatok lezárása után történik meg az ilyenkor szokásos felelősségre vonás és a bírságolás – közölte Oravecz Márton.
Földi Péter szerint az Olaszországból származó terméket olyan olcsón adták el a hazai piacon, hogy a terméket értékesítő és átvevő szervezeteknek gyanakodnia kellett volna. Az olasz tojáslének ugyanis olyan alacsony ára volt, hogy azt kellett feltételezni: mindössze nyolcforintos tojásokból állították elő. Az uniós és hazai piacon kialakult húsz-harminc forint körüli tojásárhoz képest ez igencsak kirívó – magyarázta Földi Péter. Tájékoztatása szerint az év elején kezdték szállítani ezeket a termékeket, vagyis feltételezhető, hogy január óta havi egy-két tonnát hoztak be hazánkba, eladva a fertőzött árut nagyobb sütőipari cégeknek. Lapunk információi szerint a kifogásolt tojáslét az olasz Eurovó-csoport állította elő. Az EU egyik legnagyobb tojás- és tojástermék-előállító társasága által forgalmazott tojáslé a hazai péksüteményekbe, cukrásztermékekbe és tésztákba is bekerülhetett. A cégcsoport honlapján egyébként az olvasható, hogy 15 munkatársuk foglalkozik termékeik laboratóriumi ellenőrzésével, és még a csirkék bakteriológiai ellenőrzését is heti rendszerességgel végzik. Értékesített tojásaik pedig kizárólag telephelyükről kerülnek ki.
Földi Péter szerint az, hogy hónapokig szállíthatták hazánkba a most szalmonellafertőzöttnek talált olasz tojáslevet, egyrészt a rossz uniós szabályozás következménye, másrészt viszont jelzi a hazai ellenőrzési rendszer gyengeségeit. Mint fogalmazott, szervezetük évek óta szorgalmazza, hogy a kormány tegye kötelezővé a külföldről behozott állatok és az állati eredetű termékek vizsgálatát a kijelölt belépési pontokon. Erre egyébként lehetőséget ad egy 2004-ben megalkotott miniszteri rendelet, ám azt csak Fejér és Veszprém megyékben alkalmazzák. Földi Péter úgy látja, amenynyiben e megyék gyakorlatát országos szinten alkalmaznák, úgy nem fordulhatott volna elő a mostani helyzet sem, s talán az unió élelmiszerszemete sem nálunk kötne ki.
Magyarországi vállalkozások 2,5–2,7 milliárd étkezési tojást termelnek évente. A hazai termelés alig kilenc százaléka kerül feldolgozásra tojáslé, illetve tojáspor formájában. A hazai fogyasztás ellátására 200-250 millió tojás érkezik az országba. Jó hír a fogyasztóknak, hogy a hőkezelés hatására a szalmonella kórokozója elpusztul, nyersen pedig általában nem használják fel a tojáslevet.

Kánikulai hétvége: 33 foknál is melegebb lehet