Vizsgálat lesz a lovicégnél?

Vizsgálatot indíthat a Nemzeti Lóverseny Kft.-nél a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, lapunk információja szerint hűtlen kezelést gyanítanak. A hazai lóversenyt szervező cég vezetői ellen a rendőrség is nyomoz hűtlen kezelés miatt, utóbbinál jelenleg a tanúkihallgatások zajlanak.

Dékány Lóránt
2010. 04. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az állami tulajdonban lévő Nemzeti Lóverseny (NL) Kft.-nél – értesült lapunk. Megkeresésünkre Zicherman Zsolt, az MNV szóvivője elmondta: jelenleg is folyik az egyeztetés a vagyonkezelő ellenőrzési igazgatóságánál arról, mi legyen pontosan a vizsgálat módja. Hozzátette, amíg erről nem születik döntés, nem tud beszámolni konkrétumokról.
Úgy tudjuk, hűtlen kezelést gyanítanak az NL Kft.-nél. Visszaélés ügyében egyébként már a rendőrség is a nyomoz a lóversenycégnél. A feljelentés körülbelül egy éve született meg, azóta azonban az ügy több rendőrkapitányságot is megjárt. A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) tavaly májusban a X. kerületi kapitányságra került, ahol azonban, elfogultságra hivatkozva, a XVII. kerület illetékességét jelölték meg. Itt jelenleg tart a vizsgálat. A BRFK sajtóosztályán lapunkkal azt közölték, hogy a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik. Hozzátették, a nyomozás során számos szakértői véleményt szereztek be, jelenleg pedig a körülmények tisztázása érdekében tanúkihallgatások folynak.
A feljelentés adatai szerint a lóversenypálya bővítési munkálatai vetették fel a bűncselekmény gyanúját, amelyre még 2006-ban írt ki pályázatot az NL Kft. A lapunk birtokába jutott iratok szerint a versenyt a XVII. kerületi bejegyzésű Big-Best Bt. nyerte meg nettó 8,65 millió forintos ajánlatával. (A második legkedvezőbb pályázó 9,45 millió forintért végezte volna el a munkálatokat.) Az ügetőpálya bővítését a nyertes cégnek 2007. január 20-ig kellett volna befejeznie, ám öt nappal a határidő lejárta előtt módosították a szerződést arra hivatkozva, hogy változtak a tervek, és így maga a munka is. Az új megállapodás nyomán csaknem háromszorosára emelkedtek a költségek, így a Big-Best Bt.-nek az NL Kft. áfával együtt összesen 25,8 millió forintot utalt ki. Ráadásul a befejezési határidő is kitolódott 2007. május 15-re. Az átadás után a bővítményt az általunk korábban megkérdezett ügetősök szerint azóta sem lehet használni.
Az 1993 óta létező Big-Best Bt. a Magyar Nemzet birtokába került kimutatás szerint 2007-ben további hét szerződést kapott az NL Kft.-től, összesen 50,5 millió forint értékben. A Nagy Lajos birtokában lévő cég végezte például a Kincsem parkot és a Pillangó utcai metróállomást összekötő alagút takarítását több mint 3 millió forintért, és épített gyalogosutat a metró és a tribün között 28,6 millió forintért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.