Zuschlag személyi titkára kitálalt

Az állami szervek támogatása nélkül nem tudta volna elkövetni bűncselekményeit Zuschlag János – mondta a volt szocialista képviselő egykori személyi titkára. Lados István szerint életszerűtlen, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette ifjúsági tárca irányítói és más vezető MSZP-s politikusok ne tudtak volna Zuschlag ügyeiről.

Munkatársunktól
2010. 04. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy percig nem működött volna a Zuschlag-féle pénzszerzési mechanizmus az állami szervek nélkül – nyilatkozta a Zuschlag-perben nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélt Lados István a Hír TV Célpont című műsorának különkiadásában. Lados szerint a volt szocialista képviselőn kívül a minisztériumi döntéshozókra is szükség volt ahhoz, hogy hatékonyan működjön a „pályázati pénzszivattyú”. Zuschlag állítólag nem is tartott attól, hogy a nevetséges színvonalú pályázati anyagaik miatt komoly ellenőrzést indít a Gyurcsány Ferenc vezette ifjúsági minisztérium, amelyben korábban Szilvásy György közigazgatási államtitkárként felelt a törvényességért.
*
Hasonló volt a helyzet a fővárosi önkormányzatnál is, ahol Lados szerint Danielisz Béla, a városrendészeti bizottság MSZP-s elnöke segítette az ifjúszocialistákat. A befogadott és támogatott A kutyatartás hatásai a közbiztonságra című pályázatuk például végkövetkeztetésként megállapította, „nem mindegyik kutya ugat, amelyik harap”.
Zuschlag volt személyi titkára részletesen elmondta azt is, hogy a visszaélésekről tudtak a Fiatal Baloldal (FIB) elnökségi tagjai is és a Képviselői Irodaház 116-os szobájában dolgozók, így a jelenleg is szökésben lévő Őri András és Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára is. Lados kifejtette, hogy egy alkalommal Ujhelyi István, a FIB volt elnöke is közreműködött abban, hogy egy fiktív szervezeten keresztül (ez az Y-Generáció volt) pénzhez jusson egy tolnai politikus. Zuschlag volt személyi titkára szerint életszerűtlen az is, hogy Csiha Judit és Baráth Etele, akiknek 2006-os kampányát támogatták Zuschlag-féle szervezetek, ne tudták volna, honnan kapnak pénzt. A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon nevezett politikusokat kihallgatták tanúként, ám mindegyikük tagadta, hogy tudomása lett volna párttársuk ténykedéséről. Lados igazságtalannak nevezte, hogy az egykori ifjúsági tárca dolgozói közül senki sem került a vádlottak padjára – pedig egy olyan esetről is beszélt, amikor személyesen ő adta át a hamis számlákat az egyik helyettes államtitkárnak.
A Hír TV-ben elhangzott: Lados egy-másfél évvel azután, hogy Zuschlag munkatársa lett, szembesült azzal, hogy bűncselekményekben vesz részt. De amikor jelezte, hogy fenntartásai vannak, Zuschlag közölte: „ha nem csinálod, akkor szedd a cuccodat b… meg, és húzz a p…ba”. Az első fokon nyolc és fél éves börtönre ítélt Zuschlag gyakran beszélt hasonló stílusban. Egyik vádlott-társáról, például egyszer azt mondta, amikor az pénzt adott át neki: a „piszkos zsidó több mint tíz százalékot vett le”. Állítólag azért vállalták az egyesületekben az elnökségi pozíciót, mert 10 százalékot lecsippenthettek a nyereményből. A Ladossal készült interjú második részét szerdán 22 órakor láthatják a Célpont Extrában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.