Átvihetetlen magasságban a léc

A T L É T I K A<br /><br />Sajátságos helyzetben van a földkerekség deklaráltan első számú sportolónője – e titulus mindenképpen megilleti, ha a hazai mintát követve a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség döntését is autentikusnak tekintjük. Most azonban nem az a kérdés, hogy Jelena Iszinbajeva mikor és mennyire javítja meg a rúdugrás világcsúcsát, hanem az: a dohai fedett pályás atlétikai világbajnokság után megtört és a versenyzést határozatlan ideig szüneteltető orosz csillag mikor tér vissza a pályára.

2010. 05. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak idején a nagy Szergej Bubkával is megesett a malőr. A barcelonai olimpia előtt másfél hónappal javította 611 centire a világcsúcsot – fedett pályán pedig már 613-nál járt –, hogy aztán az ötkarikás játékokon kiessen az 570-es kezdő magasságán. A világversenyeken akkor már öt éve veretlen Jelena Iszinbajeva tavaly a berlini szabadtéri vb-n járt hasonlóképpen. Az Olimpiai stadionban 475-ön kezdett, leverte, majd kétszer a 480-at is. A lengyel Anna Rogowska 475-tel lett világbajnok, a világcsúcsot 505-tel tartó Iszinbajeva pedig helyezetlenül, könnyek között vallotta be, hogy már túlságosan is hozzászokott a sikerhez, ami kényelmessé tette. „Sokat tanultam ebből a kudarcból. S hiszem, mindez azért történt, hogy később még nagyobb győzelmeket érjek el” – jegyezte meg, és pár nap múlva a zürichi Golden League-versenyen 506 centis világcsúcsot ért el. Még februárban, Doneckben kerek öt méterre javította a fedett pályás rekordját; és mindezek többet nyomtak a latban, mint az elbaltázott vb. Az AIPS, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség decemberi szavazásán ugyanis a 2009-es esztendőben Jelena Iszinbajevát választották a világ legjobb sportolónőjének. A voksoláson 1090 pontot kapott, mögötte a horvát magasugró Blanka Vlasic 889-et, a teniszezők világranglistáját vezető Serena Williams csak 617-et.
Az őszinte berlini kitárulkozása még szimpatikusabbá tette az újságírókat egyébként is mindig elbűvölő, volgográdi születésű lányt, aki idén az év elején Moszkvában, majd Doneckben is 485 centivel nyert versenyt. A márciusi fedett pályás vb-t megelőző sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy jól emlékszik Berlinre, de Dohában már a selejtezőben is majdnem megjárta. 445-ön nem szállt be, a 455 felett pedig csak harmadikra lendült át. A döntőben a 460-at elsőre vitte, a 475-öt viszont harmadikra sem, és be kellett érnie a negyedik hellyel. Az arany nem kis szenzációként a brazil Fabiana Murer nyakába került, aki 480-ig jutott. „Nem tudom, mi történt, azt hiszen, fejben fáradt voltam… Úgy tűnik, 2009 után 2010 sem az én évem…” – kereste a szavakat a verseny után Iszinbajeva, és nyilván nem tett jót a lelkének, hogy április elején az Orosz Atlétikai Szövetség bejelentette: az „utóbbi időben mutatott gyengébb eredményei miatt” nem nevezi automatikusan a nyári, barcelonai Európa-bajnokságra, a részvételt válogatókon kell kivívnia. A Dohában ezüstérmes Szvetlana Feofanova 480-at, Julia Golubcsikova és Tatjana Polnova egyaránt 470-et teljesített a fedett pályás szezonban, vagyis a három helyre valóban lenne négy szóba jöhető utazó; Iszinbajeva a közleményt mégis joggal érezhette arculcsapásnak. Az, hogy valóban így gondolja-e, talány. Az viszont tény, hogy a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok, eddig huszonhét világcsúcsot elért csillag néhány nap múlva bejelentette: egy időre visszavonul a versenyzéstől. „Több mint nyolc éven át hoztam a legmagasabb szintet szabadtéren és fedett pályán, s úgy érzem, most szükségem van egy kis pihenésre. Azt, hogy ez milyen hosszú szünet lesz, még nem tudom. A hosszú távú terveim azonban változatlanok. Ott akarok lenni a 2012-es londoni olimpián, valamint a 2011-es és a 2013-as világbajnokságon is” – fogalmazott a 26 éves atléta.
Iszinbajeva 2009-es évéről azért említsük még meg, hogy a Golden League-sorozat mind a hat versenyén győzött (ez rajta kívül még az etióp Kenenisa Bekelének sikerült 3000, illetve 5000 méteren, valamint az amerikai Sanya Richardsnak 400-on), amiért 333 333 dollárt kasszírozott, de sokkal többet szakított a Li Ning sportruházati céggel kötött szerződése révén. Az ötéves kontraktus értelmében a háromszoros olimpiai bajnok tornászlegenda vállalata 2013-ig minden esztendőben 1,5 millió dollárt utal át neki. Kérdés, van-e benne olyan záradék, hogy pihenőt is tarthat…
Korábbi edzője, Jevgenyij Trofimov szerint mindenesetre prognosztizálható volt, hogy gödörbe kerül, s szerinte ez jelenlegi trénere, Vitalij Petrov bűne, mert kiengedte a gyeplőt a kezéből. Iszinbajeva 15 éves volt, amikor Trofimov felfedezte, és 2005-ben azért is szakadt meg a kapcsolatuk, mert a versenyző szívesen vállalt szerepeket reklámfilmekben, fotózásokon, és a munka szentségét hirdető, régi vágású mester ezt nem nézte jó szemmel. Most pedig azért neheztel egykori tanítványára, mert pár hete egy televíziós show-műsorban, ahol az olimpiai bajnok ritmikus gimnasztikázó Alina Kabajeva kérdezte, igencsak mellétrafált, hogy a közös munkájuk hány világcsúcsot eredményezett. Talán nyolcat – válaszolta, Trofimov pedig kigyűjtötte mind a tizennyolcat, és egy röpke találkozás alkalmával egy emlékeztetőben átadta neki… A tréner szerint egyébként hiba lenne temetni Iszinbajevát. Bár úgy látja, elvesztette a dinamizmusát és mindazt, amivel felülmúlta a riválisait, a szünet jót tehet neki. S bőven van benne annyi, hogy 515-520 centiig eljusson. Maga az érintett még tavaly márciusban úgy kalkulált, hogy 520-ig, esetleg 530-ig srófolhatja fel a világcsúcsot.
Akkor még nem is sejtette, milyen magasra tette a lécet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.