Demszky mindenről tudott

Az MSZP főpolgármester-jelöltje és Budapest vezetése is lapunkat támadta, miután április elején megírtuk, hogy nem Hagyó Miklós sajtósa volt az egyetlen városházi alkalmazott, akit szocialista főnökének köszönhetően önkormányzati cégben is alkalmaztak.

Szilágyi Richárd
2010. 05. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumokból mára kiderült, a támadások ellenére mindkét félnek tudnia kellett a párhuzamos foglalkoztatásról, miután Demszky Gábor korábbi cikkünk megjelenése előtt figyelmeztette Horváth Csaba főtanácsadóját az összeférhetetlenségre. Megtudtuk, hogy a botrányos véget ért Egészségközpont irányítója – akit a fővárosi vezetők korábban rosszul fizetett vezetőként állítottak be – havonta összesen 900 ezer forint jövedelemhez jutott.
– A kétfajta jogviszonyban folytatott párhuzamos feladatellátás az átfedések miatt nem függetleníthető egymástól, és a projekt megvalósítása előkészítésének ezen szakaszában nem egyeztethető össze a vezérigazgatói munkakör a köztisztviselői munkakörével – írta Demszky Gábor főpolgármester (SZDSZ) márciusban Bartosné Póczos Mariannának címzett belső feljegyzésben. A Magyar Nemzet április 8-án számolt be arról, hogy Horváth Csaba főtanácsadóját a közelmúltig párhuzamosan foglalkoztatták a Fővárosi Egészségközpont Egészségügyi Szolgáltató Zrt. élén. Akkor szerettük volna azt is megtudni, hogy Bartosné Póczos Marianna foglalkoztatása jogszerű volt-e, de Budapest főjegyzője azóta sem adott választ kérdéseinkre.

*

A lapunk birtokába jutott dokumentumokból most kiderült, hogy Demszky a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényre hivatkozva a továbbiakban nem engedélyezte Horváth főtanácsadójának vezérigazgatói foglalkoztatását, amit az összeférhetetlenségen túl azzal indokolt, hogy a vezérigazgatói feladatokat hivatali munkaideje alatt látta el.
Bartosné Póczos Marianna válaszában jelezte, tudomásul veszi Demszky döntését, annak ellenére, hogy megalapozatlannak tartja az indoklást. A Fővárosi Közgyűlés január 28-án döntött úgy, hogy az egészségközpontnál indított revizori vizsgálat befejezéséig felfüggeszti annak működését, és az intézmény négyszázharmincnégymillió forintos alaptőkéjét is zárolja. A múlt héten pedig már arról döntött a budapesti közgyűlés, hogy végelszámolással szüntethetik meg a 2008-ban alakult és papíron az elektronikus taj-kártya bevezetésének, illetve a kórházak egységes informatikai és kontrollingtevékenységének koordinálásával foglalkozó intézményt.
A budapesti cégek közül az egészségközpont vezérigazgatója részesült a legalacsonyabb mértékű bérben, és foglalkoztatása jogszerű volt – reagált áprilisi cikkünkre a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. Horváth Csaba pedig alaptalan politikai indíttatású vádaskodásnak tartotta főtanácsadójának foglalkoztatásáról beszámoló írásunkat.
A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint havi nyolcvanezer forintot utaltak Bartosné Póczos Marianna számlájára, míg Horváth állítása szerint a vezérigazgató fizetése bruttó 150 ezer forint volt. Azonban mindkét forrás szemérmesen hallgatott arról, hogy az MSZP-s politikus főtanácsadója köztisztviselőként havi 750 ezer forintos illetményre jogosult, így összesen 900 ezer forintot tehetett zsebre.
Horváth Csabát lapzártánkig nem értük el, de úgy tudjuk, az egészségközpontot érintő ügyekben főjegyzői vizsgálat indult a városházán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.