Egy igazán nagy dobás

C S E L G Á N C S<br /><br />Bevallottan az aranyért jött a bécsi cselgáncs Eb-re, és azzal is megy haza Mészáros Anett, miután tegnap minden útjába eső ellenfelét legyőzte a női   70 kg-os súlycsoportban, a döntőben a szlovén Srakát tulajdonképpen kétszer is. A férfi 73 kg-ban Ungvári Attila pedig bronzérmével tette még szebbé a napot.

2010. 05. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ungvári Miklós csütörtöki „elvezetett” döntője után rossz érzésekkel jöhettünk ki tegnap a Ferry Dusika-sportcsarnokba, de a férfi 81 kg-ban ifj. Nagysolymosi Sándor, a női 63 kg-ban pedig Szabó Franciska nem foghatta a bíráskodásra a gyors kiesését. Mindketten német riválistól kaptak ki első meccsükön, ám ezzel majdnem le is zárhattuk a délelőtti veszteséglistát. A női 70 kg-ban ugyanis a tavalyi rotterdami vb-n ezüstérmes, a világranglistán második Mészáros Anett három győzelemmel a döntőbe menetelt. A lett Pukitét különösebb megerőltetés nélkül verte ipponnal, majd következett a holland Bolder, akivel ellenben már igencsak meggyűlt a baja. A Honvéd 22 éves dzsúdósa hiába vezetett két intéssel, a bírók kilenc másodperccel a vége előtt egalizálták az állást, s a hosszabbításban nem született értékelhető akció. Mély levegőt vettünk, majd kifújtuk a számunkra kedvező, 2:1-re kicentizett bírói döntés után. S később nem bántuk, hogy versenyzőnk a döntőbe jutásért a francia Chollet-vel vívott mérkőzésén megkímélt bennünket a hasonló izgalmaktól. Egy páros intés után már csak a franciát figyelmeztették, így Mészáros jukót kapott, majd egy szépen kivitelezett belső combdobás ellentételezéseként vazari is került a neve mellé.
S pár perccel később egy másik, franciák elleni párharcot is sikerrel abszolváltunk. Az Ungvári család csütörtökön még egyáltalán nem tudta le az Eb-t, és Miklós 21 éves öccse, a 73 kg-ban induló Attila elszántságáról már akkor képet kaptunk, amikor az első napon a sorsolásáról kérdeztük. „Fogalmam sincs, milyen az ágam, de nem is érdekel. Meg kell verni mindenkit” – jegyezte meg, és tegnap ennek szellemében előbb bosnyák, aztán svájci, majd az említett francia ellenfelén is túljutott. Utóbbi egy szabálytalan, úgynevezett „pisztolyfogást” is bevetett ellene, de a szóviccet megengedve, ez a fegyver bizony visszafelé sült el. Mindazonáltal a kategória népesebb indulói létszáma miatt a „kis Ungi” a három győzelmével még csak az elődöntőig jutott el, és neki sajnos nem jött össze a finálé, a félelmetesnek nem nevezhető orosz Kajtmazov két vazarit is összeügyeskedett rajta. „Itt volt a lehetősége, de megint nem élt vele… Jó, igaz, hogy az Eb előtt sokáig sérült volt, de ezt a gyereket már kétszer elverte, és most is ugyanúgy elverhette volna” – dohogott edzője, Bíró Tamás, arra utalva, hogy tanítványa tavaly a tbiliszi Eb-n is elődöntőbe jutott, ám két vereséggel végül az ötödik helyen kötött ki.
Ám most nem ismételte magát a történelem, mert Ungvári Attila a bronzmeccsen – miután tíz másodperccel az ötperces mérkőzésidő letelte előtt egyenlített vazarival – a hosszabbításban intéssel legyűrte a belga Van Ticheltet, s harmadikként zárt. Mészáros Anett pedig Európa-bajnokként megy haza, az sem zavarta meg, hogy a döntőben az első ipponját visszavonták, tíz másodperc múlva újra földbe döngölte a szlovén Srakát, s világgá kiálthatta a boldogságát! „Ezért az aranyéremért jöttem, de még el sem hiszem, hogy megvan! S nagyon remélem, hogy nem azt kell majd mondani velem kapcsolatban, hogy ez volt az első és az utolsó! Fantasztikus most ez az egész!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.