Kimaradt a jelentésből az átjátszott vagyon

Dokumentumok sorát tette közzé a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, amivel azt próbálja bizonyítani, hogy mindent átlátható módon ad át a következő agrárkormányzatnak. Az igazság ugyanakkor az, hogy a tárca éppen a lényegről nem számol be: mi történt az állami termőföldekkel és erdőkkel az elmúlt nyolc évben.

Dénes Zoltán
2010. 05. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a többi tárcával együtt az agrárminisztérium is büszke arra, hogy Átlátható államháztartás címen tette közzé a kormányzati átadás-átvételhez tartozó jelentést, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ebben a dokumentumban éppen a lényegről nem tesz említést. Így például a tárca nem tér ki arra, hogy mit tett, vagy mit nem tett meg annak érdekében, hogy megóvja a Magyar Köztársaság vagyonát. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egy bekezdést sem szán arra, hogy a kormány mekkora termőföldterületet játszott át saját köreinek, például a bábolnai birtokok esetében, de említhetjük a pákozdi vagy a sukorói földeket is. A ma már közismert pákozdi ügy során Benedek Fülöp korábbi FVM-államtitkár hatalmával való visszaélés miatt nem jogerősen másfél év felfüggesztett büntetést kapott. A lapunk által feltárt sukorói földcsere miatt pedig jelenleg ügyészségi eljárás van folyamatban. Az agrártárca ezekkel a földügyekkel korábban sem kívánt foglalkozni, mondván, ez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hatásköre. Csakhogy a magyar termőföld kérdése stratégiai jelentőségű, és mindig is az agrártárcához tartozott. Maga Gráf József szakminiszter jelentette ki azt, hogy amennyiben a vagyonkezelő megalakulása miatt kicsúszik kezéből a földkérdés, lemond tisztségéről. Ebből következik, hogy az agrártárca vezetőjének nyilvánvaló ezekben a kérdésekben a felelőssége.
A felelősnek és tisztességesnek nevezett elszámoló jelentésben nem szerepel egy lapunk által feltárt másik ügy sem, pedig az még inkább az agrártárcához sorolható. Ez év eleje óta több tényfeltáró írásban hoztuk nyilvánosságra azt az esetet, hogy törvénytelenül játszották át egy kormány közeli csoportnak a Bakony egyik legértékesebb, közel hatezer hektáros területét. Noha a tények feltárása után teljesen egyértelművé vált, hogy az ügyben a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva jártak el az illetékesek, az agrártárca, bár tehetné, nem lép semmit az ügyben. Kérdéseink nyomán inkább hallgatásba burkolózik, ami miatt úgy tűnik, hogy a 2006 óta fennálló törvénytelen állapot változatlanul hagyásában érdekelt. Egyébiránt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium magatartása érthető, hiszen a jelenlegi, egyértelműen törvénytelen helyzet kialakulásában a tárca államtitkára is felelős. Sirman Ferencről van szó, aki a Bakonyerdő Zrt. igazgatósági elnöke is volt, amikor a vadászterület kiszervezéséről döntöttek.
Ráadásul természetvédelmi oltalom alatt állt ez a terület, amit úgy játszották át egy magántársaságnak, hogy ahhoz az érintett szakhatóságok nem adták meg az elvi hozzájárulásukat sem. Az agrártárca – akkor még mint az állami vagyont és földeket kezelő szervezet képviselői – mégis úgy döntöttek, hogy a szocialista kormányhoz közel álló vadászati társaság kaphatja meg a területet.
Horváth László, aki akkoriban a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója volt, arról számolt be lapunknak, hogy Sirman Ferenc, az agrártárca államtitkára 2006. július 24-én behívatta az irodájába, ahol jelen volt még a tárca vadászati osztályának vezetője is, és arra próbálták rávenni, hogy írja alá az új vadászterület kihasításáról szóló kezdeményezést. S mindezt gyorsan, mert már kint várakozik az ügyvéd, aki azonnal vinné magával tovább az iratot. Horváth bevallása szerint ekkor nem írta alá a dokumentumot, de engedve az óriási nyomásnak, összehívta a részvénytársaság igazgatósági ülését, amelyen a tagok – Sirman Ferenc, az igazgatóság elnökével együtt – egy tartózkodás mellett megszavazták a területmegosztást. Az összefonódások mértékére jellemző, hogy a területre vadászati jogosultságot szerző társaság, a Magas-Bakony VSK Egyesület fegyelmi bizottságának tagja az a K. Szabó Imre lett, aki a Megatrend Informatikai Zrt. tulajdonosa. Az állami erdészeteknek e cég ügyviteli szoftverét kellene feltelepíteniük és alkalmazniuk. E beruházásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még Tátrai Miklós vezérigazgatósága idején 1,5 milliárd forintot szánt. Úgy tudjuk a Megatrend ellen jelenleg felszámolási eljárás van folyamatban, miközben már több száz millió forintot kapott ezért a még nem teljesített munkáért.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kérdésünkre, miszerint mit kíván tenni azok után, hogy lapunk nyilvánosságra hozta: a Bakonyban törvénytelenségek zajlanak, több mint egy hétig nem válaszolt. A tárcát sürgető telefonjaink és leveleink sem késztették a minisztériumot arra, hogy a törvénytelenség ellen fellépjen. S az ügy természetesen nem szerepel az átlátható államháztartásra keresztelt kimutatásukban sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.