Putyinra és aranyra várva

<p>CSELGÁNCS </p><p>Ha már nem mi vagyunk a házigazdák, a héten számunkra jobb helyen nem is rendezhetnék a cselgáncs Európa-bajnokságot, mint Bécsben. Mert ide azért a kontinensünket sújtó közlekedési fennakadások közepette is garantáltan eljutnak versenyzőink, és őszintén együtt éreznek a portugálokkal vagy a grúzokkal. Az izlandiakról nem is beszélve.</p>

2010. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Szolovejcsik, az európai szövetség orosz elnöke biztos, ami biztos alapon már vasárnap vonatra szállt Moszkvában, nehogy elkéssen a keddi megbeszélésekről, a szervezők pedig rögvest bejelentették, az Eb-rendezés nincs veszélyben. Mert ha a vezetők megoldják, hogy befussanak időre, akkor ez a versenyzőknek sem okozhat gondot… Maradjunk annyiban, hogy a térkép széléről az útnak busszal nekivágó orosz és portugál dzsúdósok nem osztják ezt a nézetet, a Kaukázuson túliakról, vagyis a grúzokról, az azeriekről és az örményekről nem is beszélve. Izlandi dzsúdóst természetesen nem találunk az előzetes nevezési listán, hajóval mégiscsak problémás lenne elindulni. A hírek szerint szombatra viszont Vlagyimir Putyin befut a Ferry Dusika sportcsarnokba. Az orosz miniszterelnök, korábbi államfő a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöke és fekete öves dzsúdós, vagyis a felbukkanása nem lenne teljesen életszerűtlen. De azt, hogy valóban jön is az Eb-re, csak akkor hisszük el, ha már elment.
Ugyanakkor az egészen bizonyos, hogy a kontinensbajnokságon a magyar színeket tizenkilencen képviselik. A férfiaknál mind a hét, a nőknél hat súlycsoportban lesz indulónk, a férfiak csapatversenyébe – ahol alapvetően a második vonalunk indul – pedig még hatan beszállnak. Női együttesünk azon egyszerű oknál fogva nem lesz, hogy itt igazából nincs ütőképes B csapatunk, a legjobbaknak pedig két hét múlva már az olimpiai kvalifikációs sorozat nyitó állomásán kell tatamira lépniük. S mivel az a tuniszi Grand Prix kétségkívül nagyobb jelentőséggel bír, mint a csapat Eb, a szakvezetés inkább nem reszkírozza meg a sérüléseket. Egy éve a tbiliszi Eb-ről teljes éremkollekciót sikerült hazahozni, hiszen Ungvári Miklós arany-, Csernoviczki Éva ezüst-, Karakas Hedvig bronzérmes lett, s Ungvári már kétszeres Eb-1., de Hadfi Dániel is volt már Európa-bajnok. A világranglistán azonban a tavalyi rotterdami vb második helyezettjét, Mészáros Anettet jegyzik a legelőrébb, a 70 kg-ban a második helyen.
– Az internet világában könynyen lehet hírekhez jutni, így tudom, hogy a világranglista-vezető francia Decosse nem indul, miként a holland Bosch sem, így két nagy riválissal már nem kell számolnom. No persze még így is lesz néhány, a spanyoloknak például két jó versenyzőjük is van, és akármelyikük jön, meggyűlhet vele a bajom. Tudom, hogy esélyes vagyok az aranyra, és magam is azt mondom, a világbajnokságokon szerzett ezüst- és bronzérmem, valamint a korábbi Eb-harmadik helyem után most már itt volna az ideje, hogy nyerjek – szögezte le a Honvéd 22 éves versenyzője, s mivel a világranglista-vezető mellett a regnáló világbajnok sem indul az Eb-n – aki nem is európai –, kétszeresen kijárna neki, hogy a második helyről az elsőre lépjen.

A magyar Eb-csapat. Férfiak: Burján László (60 kg), Ungvári Miklós (66), Ungvári Attila (73), ifj. Nagysolymosi Sándor (81), Ledényi Levente (90), Hadfi Dániel (100), Bor Barna (+100); a csapatversenyben: Gorjanácz Zsolt (66), Herédi Ákos (73), Urbancsok Tamás (73), Csoknyai László (81), Krizsán Szabolcs (81), ifj. Nagysolymosi (90), Ledényi (90), Farkas Bálint (+90), Bor (+90); nők: Csernoviczki Éva (48), Maros Barbara (52), Karakas Hedvig (57), Szabó Franciska (63), Mészáros Anett (70), Joó Abigél (78).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.