Az ügyészségen a mozgólépcsőügy

2010. 06. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) után a Legfőbb Ügyészség (LÜ) is vizsgálja a 2004-es Deák téri mozgólépcsőcserét – tudta meg lapunk. Az LÜ-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az üggyel kapcsolatos bejelentés múlt szerdán érkezett a vádhatósághoz elektronikus levélben. – A dokumentumok a nyomozásfelügyeleti főosztályra kerültek, ott döntenek majd a bejelentés sorsáról. Időt vesz azonban igénybe, hogy a levélhez csatolt idegen nyelvű mellékleteket lefordítsák – közölték az LÜ-n, ennél többet azonban nem árultak el. Lapunk úgy tudja, hogy többek között rossz minőségű termék forgalomba hozatala és áru eredetének meghamisítása miatt fordultak az LÜ-höz.
Hasonló bejelentés érkezett múlt szerdán a BRFK-ra is. Tafferner Éva kommunikációs igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, nem volt egyértelműen megállapítható, hogy történt-e bűncselekmény, ezért a gazdasági főosztály feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben. Tegnap azt közölték, hogy a büntetőeljárás esetleges elindításáról a feljelentéskiegészítés lejártával születik döntés. Tart még a Budapesti Közlekedési Vállalatnál elindított belső vizsgálat is, bővebb tájékoztatást az eredmény ismeretében ad majd a társaság. Ismert, dokumentumok alapján arról számoltunk be, hogy Kínában gyártott, tengeren utaztatott és Németországban átcímkézett mozgólépcsőket épített be a 2-es metró felújításának részeként 2004-ben a Deák téren az Otis Felvonó Kft., amely a munkát nyílt nemzetközi tenderen nyerte el a BKV-tól.
Az 1,372 millió eurós – jelenlegi árfolyamon csaknem 383 millió forintos – beruházáskor a kivitelező cég több jogsértést is elkövethetett, mivel a közlekedési vállalattal kötött szerződés szerint a mozgólépcsőket a németországi Stadthagenben kellett volna legyártatni. A főbb elemek átcímkézése után a helyszíni szemlét Németországban tartották, majd a mozgólépcsők végül a Deák térre kerültek. Az Otis Felvonó Kft. állítja, hogy a fő alkatrészek többségét Európában gyártották le, és az egységeket az Otis kínai létesítményeiben szerelték össze, illetve tesztelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.