Menesztették az NFÜ elnökét

Azonnali hatállyal menesztették tegnap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjét, Vági Mártont. A leváltott elnök utolsó intézkedései egyikeként még több tíz millió forint végkielégítést utalt ki az NFÜ távozó munkatársainak. Az átadás-átvétel számaiból kiderült: minden várakozásnál rosszabb mérleggel zárta a fejlesztési terv félidejét az ügynökség, amely az uniós pályázati forrásoknak mindössze négy százalékát fizette ki eddig, ráadásul a visszaélések száma is megugrott.

Szabó Anna
2010. 06. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal menesztette Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) eddigi vezetőjét, akinek leváltásáról a közelmúltban kialakult aggályos gyakorlat miatt született döntés. A szaktárca közleménye szerint az ügynökség az utóbbi hetekben kulcspozíciókat elfoglaló felső vezetőkkel kötött közös megegyezésű munkaviszonyt megszüntető megállapodásokat, amelyekkel az állami szervezet nagy összegű végkielégítésekre kötelezte magát. A felügyeleti jogokat ellátó miniszter szerint a volt elnök eljárása súlyosan sérti a szervezetnél történő felelős gazdálkodás elvét, és veszélyezteti a működés biztonságát.
Az NFÜ új elnökének a szakminiszter Petykó Zoltánt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnökét nevezte ki. A vezetőcseréhez vélhetően az is hozzájárulhatott, hogy az átadás-átvételi dokumentumokból kiderült: a fejlesztési terv félidejénél a pályázati pénzekből még csak a keret négy százalékát fizették ki. Az elképesztő lassúság oka a pályázatokat kezelő rendszer széttagoltsága és a túlzott bürokrácia, amellyel nem sikerült megküzdenie a 2006-tól 2009-ig Bajnai Gordon felügyelete alá tartozó NFÜ-nek. Az átadás-átvételi dokumentáció szerint nemcsak a pályázati pénzeknél, hanem a kormányzati döntésekkel kiemelt és nagyprojekteknek minősített beruházásoknál is jelentős a késés. Alig történt kifizetés például az árvízszintcsökkentő tározók esetében: a nagykunsági, a hanyi–tiszasülyi, a szamos–krasznai és a kis-balatoni vízvédelmi rendszerekre, valamint a Tisza-hullámtérre csak a támogatások töredékét fizették ki.
A harmincból 13 nagyprojektet az elmúlt években még arra a szintre sem sikerült eljuttatni, hogy elfogadja azokat az unió, a kis- és középvállalkozásokhoz pedig a megítélt források mindössze tíz százaléka kerül. A hiteleket nyújtó Jeremie programból mindössze 22 milliárd forintnyi kölcsön jutott el az ügyfelekhez, holott Bajnai még 2007-ben is úgy nyilatkozott erről a konstrukcióról, hogy ezermilliárd forintot fog megmozgatni.
A támogatási területeknél is óriási az aránytalanság és az időbeli elmaradás: a kifizetett összegek 0–3 százaléka jutott a felsorolt 16 célból tízre, emellett a hátrányos helyzetű térségek leszakadását sem sikerült megállítani. Az átadás-átvételi táblázatok szerint az amúgy is legfejlettebbnek számító közép-magyarországi régió aránytalanul sok EU-forrást kapott, miközben a legszegényebb Észak-Magyarországnak a leszerződött összegek mindössze hét százalékát ítélték meg.
Az uniós források visszafizetésének kockázataira hívja fel ismét a figyelmet az Ernst & Young könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó cég, amely a brüsszeli pénzek hazai pályázatok ellenőrzésében vett részt az elmúlt években.
– Több esetben nem elszámolható költségeket is kifizettek, máskor a beruházás elszámolt kiadásai nem voltak arányban a teljesítéssel – nyilatkozta lapunknak Bindics Judit, az Ernst & Young államigazgatási tanácsadás üzletágvezetője, aki példaként a kommunikációs és reklámköltségeket, illetve a tanácsadói kifizetéseket említette. Hangsúlyozta: egyes projektek dokumentációja kirívóan hiányos, a pályázatok megvalósítása nehezen nyomon követhető, a pályázatokat lebonyolító úgynevezett közreműködő szervezetek pedig nem mindig jelentenek megfelelő kontrollt. Egyes szabálytalanságokat már az Európai Bizottság ellenőrzései is feltártak, amelynek következtében kamatostul kellett visszafizetni a szabálytalanul felhasznált összegeket. Az Ernst & Young szakembere elmondta, már korábban is felhívták az NFÜ figyelmét, hogy rendszerszintű hibák esetén az egész operatív program veszélybe kerülhet. Emlékeztetett, hogy hazánkban 2007 -ről 2008-ra negyven százalékkal nőtt a szabálytalanságok száma, ezért csak 2008-ban csaknem 4,7 millió eurót (1,3 milliárd forintot) kellett visszatéríteni az uniónak. Bindics Judit szerint egyszerűsíteni kell a jelenlegi rendszert, s erősen megfontolandó egyes közreműködő szervezetek összevonása, mert egy kézben kell összpontosítani a szakpolitikai döntéseket és a források feletti kontrollt.
– A bürokratikus akadályok felszámolásával és a párhuzamosan végzett funkciók kiszűrésével sokat lehet gyorsítani a pályáztatási folyamaton, ám a megfelelő ellenőrzés nélkül fennáll a kockázata, hogy az uniós forrásokat nem tudjuk lehívni, vagy vissza kell fizetni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.