A BRFK-n a mozgólépcsőügy

2010. 07. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óracsere a 2-es metrón. Hasonlóan a 3-as metró vonalán látható információhoz, a 2-es vonal teljes rekonstrukciójának befejeztével a szerelvények érkezési ideje jelenik meg majd az állomási kijelzőkön. – Azonban az információ megjelenítése kapcsolódik a megújult biztosítóberendezések és vonatvezérlési rendszer teljes körű beüzemeléséhez, ehhez pedig elengedhetetlen az új szerelvények megérkezése – közölte a BKV Zrt.


Ismét a rendőrséghez került a 2004-es Deák téri mozgólépcsőcsere ügye, miután a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező rendőrhatósághoz továbbította a feljelentést. Dokumentumok alapján korábban arról számoltunk be, hogy Kínában gyártott, tengeren utaztatott és Németországban átcímkézett mozgólépcsőket épített be a 2-es metró felújításának részeként 2004-ben a Deák téren az Otis Felvonó Kft., amely a munkát nyílt nemzetközi tenderen nyerte el a BKV-tól. Az 1,372 millió eurós – jelenlegi árfolyamon csaknem 393 millió forintos – beruházáskor a kivitelező cég több jogsértést is elkövethetett, mivel a közlekedési vállalattal kötött szerződés szerint a mozgólépcsőket a németországi Stadthagenben kellett volna legyártatni. A főbb elemek átcímkézése után a helyszíni szemlét Németországban tartották, majd a mozgólépcsők végül a Deák térre kerültek.
Az ügyben eredetileg két bejelentés történt: az egyiket a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK), a másikat a Legfőbb Ügyészségre (LÜ) küldték. A rendőrség először azt közölte, nem állapítható meg egyértelműen, hogy történt-e bűncselekmény, ezért a gazdasági főosztály feljelentéskiegészítést rendelt el. Majd a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája tudatta lapunkkal, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a június 8-án érkezett feljelentést hatáskör és illetékesség okán áttette a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságára. Onnan viszont tegnap azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a feljelentésben foglaltakat a VPOP nyomozó hatósága megvizsgálta, és megállapította: a felmerülő bűncselekmény nyomozása a rendőrhatóság hatáskörébe tartozik. A BRFK mára ígért tájékoztatást az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.