Kezdjük a sort az egyszerűen csak tubusos vodkának nevezett csodaszerrel. A megjelenését tekintve leginkább fogkrémre vagy majonézre emlékeztető készítmény egy ambiciózus osztrák cég találmánya, amely ezzel az újdonsággal próbált betörni az alkoholpiacra. A siker minden várakozást felülmúlt, és hogy tovább népszerűsítsék „italukat”, még néhány meggyőző érvet is felhoztak, hogy miért érdemes a hagyományos kiszereléssel szemben a vodka ezen formáját előnyben részesíteni. Elsősorban a praktikusságát emelik ki, ugyanis kis helyen (például a kabátzsebben vagy egy kisebb retikülben) is elfér, valamint visszazárható, ezáltal elkerülhető annak a veszélye, hogy bármilyen tudatmódosító szert belekeverjenek. A legnyomósabb érvük azonban kétségkívül az a valóban figyelemre méltó szempont, hogy egy-egy buli alkalmával kirobbanó sikerünk lesz, ha a megfelelő pillanatban közszemlére bocsátjuk a mostanra már egyre több európai országban kapható terméket. A 10,5 százalékos alkoholtartalmú, két-háromezer forint értékben kapható újdonság valójában vodka és energiaital keveréke, éppen ezért sokkal gyorsabban fejti ki hatását. Egyéni ízlésünk szerint választhatunk a limonádés, a gyümölcsös vagy a tuttifrutti ízesítésű között. Zacher Gábor toxikológus nem tud arról, hogy Magyarországon kapható-e, de abban biztos, hogy hosszú távon semmiképp nem válhat meghatározóvá. Felhívja azonban a figyelmet arra, hogy az alkohol energiaitallal keverve sokkal károsabb a szervezetre, mint bármilyen alkoholt tartalmazó ital önmagában. Hogy az emberi kreativitásnak nem lehet határt szabni, arra jó példa, hogy már létezik egy vodkazselé nevű étel is, amelyet a recept birtokában otthon is bárki könnyedén elkészíthet. A tubusos vodka igazság szerint csak bizarrsága révén kelt feltűnést, azonban egy néhány évvel ezelőtt az angol és az amerikai egyetemisták fejéből kipattanó őrültségre inkább a rémisztő és elborzasztó jelzők illenek. A hóbort már saját terminussal is bír: az eyeballing nevet kapta. A módszer lényege, hogy a tömény italt tartalmazó üveget nem a szájhoz, hanem a szemgolyóhoz illesztik, majd megdöntik. A nyilvánvalóan hatalmas fájdalommal járó és rendkívül veszélyes művelet azzal vált népszerűvé, hogy az alkohol ily módon sokkal gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a hatását, ezáltal a részegség, kábultság állapota jóval hamarabb bekövetkezik.
– Aki ezt az egészet kitalálta, az nem normális, és óriási tévedés, hogy ettől jobban be lehet rúgni, mivel a kötőhártya és a szaruhártya méreténél fogva nem képes arra, hogy az alkoholt hamarabb felszívja – mondta Zacher Gábor. – Sokkal valószínűbb, hogy az ittas állapot hatására megváltozik az értékítéletük, és az a képzet alakul ki bennük, hogy ezzel bódultabb állapotba kerülnek. A szemre olyan roncsoló hatása van, ami visszafordíthatatlan folyamatokat idézhet elő. Egy 40-50 százalékos alkoholtartalmú ital a szaruhártyán égést és hegesedést okozhat, sőt ha túl gyakran hódolunk ennek az élvezetnek, akkor súlyosabb esetben vakságot is – folytatta a szakértő.
Robin Touget, a St. Mary’s Hospital professzora arra figyelmeztet, hogy a szembe öntött alkohol gyulladást és trombózist okozhat. Hogy akkor miért válhatott rövid időn belül ilyen népszerűvé a fiatalok körében? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához közelebb jutunk, ha megismerkedünk egy 22 éves angol lány történetével. Annak idején, 19 éves korában még nem gondolta, hogy egy ártalmatlannak tetsző buli milyen szörnyű következményekkel jár majd. Történt ugyanis, hogy elsős egyetemistaként belecsöppent a korlátlan szabadság és gondtalanság érzetét keltő életbe. Az addig visszahúzódó, csendes és mindenki által példamutató magatartásúként ismert lány egyre inkább rabja lett az egyetemi körökben divatos buliknak. Az egyik alkalommal valaki széthúzta a szemhéját, egy társa pedig beletöltötte az italt. Attól kezdve minden egyes alkalommal hódolt e szenvedélyének. Mára olyan szintű roncsolódás ment végbe a bal szemében, hogy folyamatosan könnyezik, gyulladt és rendkívül érzékeny. Az orvosok szerint azonban sokkal aggasztóbb, hogy a korábban tökéletes látással büszkélkedő Mellissának romlik a szeme, és akár még az is előfordulhat, hogy fiatalon megvakul. – Bárcsak visszapörgethetném az idő kerekét, de sajnos nem tehetem – sajnálkozott a lány, aki nincs egyedül ezzel a problémával. Úgy gondolja, az egyetemisták burokban élnek, és csak a pillanat mámorát élvezik. A diákok elvadult alkoholfogyasztása ellenőrizhetetlenné vált, a közösségbe való beilleszkedés és elfogadtatásuk érdekében minden őrültséget hajlandók kipróbálni – fejtegette az okokat. Zacher Gábor még nem találkozott hazánkban olyan személlyel, aki kipróbálta volna, és szerinte nem is kell attól tartani, hogy ez elterjed és esetleg trenddé, divattá válik.
Persze továbbra is többségben vannak azok, akik inkább a régi, jól bevált módszerekhez ragaszkodnak, azonban itt is találunk érdekességet. Egyre több szórakozóhely rukkol elő olyan akcióval, amely korlátlan italfogyasztással csábítja a szórakozni vágyókat. Néhány évvel ezelőtt ennek következtében egy 16 éves német fiú estéje végződött tragikusan. Történt ugyanis, hogy a társaival ivóversenyt rendezett, minek következtében 52 pohár tequilát fogyasztott el egy éjszaka alatt, majd egy sör rendelése közben összeesett a pultnál, és eszméletlen állapotban szállították a berlini kórházba, ahol hetekig kómában feküdt, és próbálták megmenteni az életét – mindhiába. Ha túl is éli, abban az esetben sem úszta volna meg maradandó szervi károsodás nélkül.
A pszichológiai hátteret illetően Orosz Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének oktatója adott felvilágosítást. Három tényezőt különböztet meg, amelyeket szerinte érdemes megvizsgálni az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az egyik legfontosabb az egyéni szint, amely független a kultúrától és a normáktól. Az alkohol esetében ilyenkor legtöbbször a szorongásra kell gondolni. Aki jobban szorong, sokszor több alkoholt fogyaszt, de ilyen lehet, amikor sokkal könnyebben megadja magát a kísértésnek az illető, ha nyomják őt a társai. Ilyen lehet a kor is: serdülőkorban a kortárs csoportok szerepe megnő, főleg azokban a családokban, ahol a gyerekekkel különféle okok miatt nincs idő foglalkozni. Ilyen esetben egy másik, külső csoport válik követendővé viselkedés szempontjából, és ha ez a csoport trendinek tartja az ehhez hasonló viselkedést, akkor a serdülők különösen kitettek az ilyen veszélyeknek – magyarázta. A másik meghatározó szempont, amikor a csoportnormák válnak elsődlegessé. Mennyire trendi vagy nem trendi alkoholt inni, esetleg krekket szívni. Ha az, akkor pozitív hatással lesz a szeszfogyasztásra. Az is fontos, hogy mekkora nyomást gyakorolnak a kortársak. Ha például ilyenek hangzanak el, hogy „nyuszi vagy, ha nem próbálod ki”, akkor megnő a valószínűsége annak, hogy az emberek engednek a csábításnak. Végül a kultúra befolyásoló szerepét említette: „Magyarországon az ivásnak elég nagy hagyománya van – Kopp Mária 1988-ban például arról írt, hogy a magyar férfiak hetven százaléka fogyasztott napi rendszerességgel alkoholt – és ehhez még hozzájárul, hogy hazánkban az értékvesztés igen erősen jelen van, 2002-től ráadásul egyre erősebben. A munkanélküliek között köztudott, hogy magas az alkoholfogyasztók száma, és akik ilyen családból származnak, azok nagyobb eséllyel kezdenek el inni. Hogy tubusból, szemen át vagy bármi más módon, az már csak az aktuális divathullámon múlik.”

Komoly anyagi segítséget kapnak a nyugdíjasok