Csalás miatt nyomoznak

2010. 07. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya a 2004-es Deák téri mozgólépcsőcsere ügyében. A vizsgálat ismeretlen tettes ellen folyi
Június elején érkezett egy bejelentés a BRFK-ra a Kínában gyártott, de németországiként befogadott mozgólépcsővel összefüggésben. A kollégák a bejelentés alapján nem tudták megállapítani, hogy a beszerzés kapcsán történt-e bűncselekmény, ezért a nyomozók feljelentéskiegészítés keretében vizsgálták az esetet – közölte tegnap a BRFK kommunikációs osztálya, hozzátéve, hogy a feljelentéskiegészítés során beszerzett iratok alapján továbbra sem volt kizárható a bűncselekmény elkövetése, ezért indult el a vizsgálat. A BRFK hangsúlyozta, hogy az eljárás során több tanút hallgatnak meg a beszerzés körülményének tisztázása miatt.
Ismert, dokumentumok alapján korábban arról számoltunk be, hogy Kínában gyártott és Németországban átcímkézett mozgólépcsőket épített be a 2-es metró felújításának részeként 2004-ben a Deák téren az Otis Felvonó Kft., amely a munkát nyílt nemzetközi tenderen nyerte el a BKV-tól. Az 1,372 millió eurós – jelenlegi árfolyamon csaknem 391 millió forintos – beruházáskor a kivitelező cég több jogsértést is elkövethetett, mivel a közlekedési vállalattal kötött szerződés szerint a mozgólépcsőket a németországi Stadthagenben kellett volna legyártatni. A főbb elemek átcímkézése után a helyszíni szemlét Németországban tartották, majd a mozgólépcsők végül a Deák térre kerültek. Az Otis Felvonó Kft. állította, hogy a fő alkatrészek többségét Európában gyártották, és az egységeket az Otis kínai létesítményeiben szerelték össze, illetve tesztelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.