Elbocsátották a Zrínyi rektorát

Mától megszüntették a munkaviszonyát Szabó János egykori rektornak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen – tudta meg lapunk. A volt intézményvezetőt ugyan még nem ítélték el, de vádemelési javaslatot tettek ellene befolyással üzérkedés gyanújával. A Fővárosi Bíróság másodfokú végzése alapján ugyanakkor nemrég megszüntették a rektor előzetes letartóztatását.

2010. 07. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorát február közepén tartóztatták le a saját irodájában, ahol kommandósok csaptak le rá, hogy ne használhassa szolgálati fegyverét. A tábornok ellen most lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.
A rektor mellett egy másik gyanúsított is előzetesbe került, D. László, a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik igazgatója, aki azóta szintén szabadlábon védekezhet. A híradások szerint az igazgató javaslatára Szabó azt ígérte a DHL-nek, hogy kimossa egy olyan ügyből, amely miatt kábítószerrel és fegyverrel való viszszaéléssel vádolhatják. Cserébe azt várta el, hogy az őrző-védőiket váltsák fel egy másik biztonsági céggel. A határozat ellen mindketten fellebbeztek. Szabó rövid vallomást is tett, amelyben azzal érvelt, hogy csak „jóhiszemű közbenjáró” volt, és azért figyelmeztette az egyetemmel kapcsolatban lévő DHL-t. A rektor védője viszont nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a gyanúsított miért nem a rendőrségen tett feljelentést, ha bűncselekményekről volt tudomása.
Szabó Jánosról a lefogása után a Népszabadság azt írta, nem ez az egyetlen olyan ügy, amelyben a befolyását használhatta törvénytelen jövedelemszerzésre. Katonai forrásaink szerint Szabó rektorsága idején számtalan gyanús üzlet köttetett az egyetem kontójára is, miközben a ZMNE vezetője látszólag bezárkózott az irodájába, hogy építse tudományos és üzleti karrierjét. Az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentésében is az szerepel, hogy gazdaságilag igen kedvezőtlenül érintették a Honvédelmi Minisztérium irányítása alá tartozó Zrínyi egyetemet azok a megállapodások, amelyeket külsős cégekkel kötött az oktatási intézmény vezetése.
Hende Csaba honvédelmi miniszter pár hete a rendteremtés érdekében miniszteri biztost nevezett ki az egyetem ügyeinek felügyeletére Deák János vezérezredes személyében. A nyugállományú főtisztnek az is a feladata lehet, hogy levezényelje egy új közszolgálati egyetem létrehozását. Az új intézmény megalakítását a ZMNE a Rendőrtiszti Főiskola és a Corvinus Egyetem államigazgatási tanszék összevonásával képzelik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.