Gastroblues, borszerda, Dúzsi-est

M. G.
2010. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a hét a bluesrajongó boriszszáknak kedvez: csütörtökön kezdődik Pakson az ország legnépszerűbb és legnívósabb bluesfesztiválja, a Gastroblues, amelyet Gárdai György „Kaktusz” fesztiválatya rendszerint temérdek borral és bográccsal körít.
„Nincs értelme azt mondani, hogy majd holnap eljátszom, majd holnap megiszom. A bort és a zenét mindig újra kell gondolni, hogy közöttünk maradjanak. Megalkotásukhoz az ember kell, a tökéletességet hajszoló mulandó egyén. Bor és zene: a változás dicsérete. Mert lehetsz jobb és lehetsz legjobb, de jó sohasem” – játszik a gondolattal Alkonyi László, a Borbarát főszerkesztője a 18. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál műsorfüzetében.
– Aki a jó zenét szereti, az általában érdeklődik a minőségi borok iránt is – szögezi le Takler András, a fesztivál állandó házi borásza is, aki 2006 óta őriz egy értékes ereklyét: az egyik cabernet franc címkéjét a színpadról lelépő Keith Emerson látta el kézjegyével. A mezőny szokás szerint ismét rangos lesz, Arad-Ménesről ott lesz Balla Géza, a Balatonról Légli Ottó, Egerből a Pókék, Szekszárdról a Takler és az Eszterbauer, Tokajból a Demeter és a Kikelet, Villányból a Tiffán és a Kiss pincészet, Zalából Bussay doktor úr garantálja minőséget.

Szerdán fél áron. 30-án rendezik meg a borszerdát, az idei első alkalom a hazai szőlőfajtákra helyezi a hangsúlyt. A Közösségi Bormarketing Alap támogatásával 2010-ben négyszer tartanak borszerdát az akcióhoz csatlakozó éttermek, amelyek vállalják, hogy az itallapjukon szereplő magyar borokat aznap fél áron kínálják. Szerdán a résztvevő éttermek kedvezményes árakkal és a borokhoz komponált menükkel készülnek. A www.borszerda.hu portálon csaknem kétszáz étterem jelezte részvételét.

Dúzsi a Borkollégiumban. Magyarország egyik legelismertebb borszakmai helyszínén Dúzsi Tamás mutatkozik be holnap este hattól. A Borkollégium Borszalonban (Budapest V. kerület, Vármegye utca 11.) a szekszárdi borász bebizonyítja, hogy messze nem csak a rozék világában király. Jelentkezés az [email protected] címen.

Maurus, olaszosan. A L’Enoteca Borbár (Budapest V., Belgrád rkp. 13.) a borszerda napján este héttől a Maurus-pincészetet mutatja be, a borokat Kamocsay Ákos borász prezentálja olasz ételek kíséretében.

A VinAgora díjai. Visegrádon lezajlott a 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, amelyre 552 minta érkezett Magyarországgal együtt 21 országból, Európából, Dél-Amerikából, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból. Az idei champion-díjasok: Imrehegyi Nektár késői szüretelésű – Béla Borászati Kft; Tokaji Aszúeszencia Prémium Selection 1993 – Tokaj Kereskedőház Zrt.; Sous l’Escalier Petit Arvine du Valais 2008 – Domaine du Mont d’Or SA-Sion, Svájc; Gál Szigetszentmártoni Pinot noir Rosé 2009 – Gál Szőlőbirtok és Pincészet; Szekszárdi Shiraz Rosé 2009 – Dúzsi Tamás; Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet sauvignon 2007 – Baron von Twickel Szőlőbirtok; Törley Chardonnay Brut 2006 – Törley Pezsgőpincészet Kft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.