Ez a hét a bluesrajongó boriszszáknak kedvez: csütörtökön kezdődik Pakson az ország legnépszerűbb és legnívósabb bluesfesztiválja, a Gastroblues, amelyet Gárdai György „Kaktusz” fesztiválatya rendszerint temérdek borral és bográccsal körít.
„Nincs értelme azt mondani, hogy majd holnap eljátszom, majd holnap megiszom. A bort és a zenét mindig újra kell gondolni, hogy közöttünk maradjanak. Megalkotásukhoz az ember kell, a tökéletességet hajszoló mulandó egyén. Bor és zene: a változás dicsérete. Mert lehetsz jobb és lehetsz legjobb, de jó sohasem” – játszik a gondolattal Alkonyi László, a Borbarát főszerkesztője a 18. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál műsorfüzetében.
– Aki a jó zenét szereti, az általában érdeklődik a minőségi borok iránt is – szögezi le Takler András, a fesztivál állandó házi borásza is, aki 2006 óta őriz egy értékes ereklyét: az egyik cabernet franc címkéjét a színpadról lelépő Keith Emerson látta el kézjegyével. A mezőny szokás szerint ismét rangos lesz, Arad-Ménesről ott lesz Balla Géza, a Balatonról Légli Ottó, Egerből a Pókék, Szekszárdról a Takler és az Eszterbauer, Tokajból a Demeter és a Kikelet, Villányból a Tiffán és a Kiss pincészet, Zalából Bussay doktor úr garantálja minőséget.
Szerdán fél áron. 30-án rendezik meg a borszerdát, az idei első alkalom a hazai szőlőfajtákra helyezi a hangsúlyt. A Közösségi Bormarketing Alap támogatásával 2010-ben négyszer tartanak borszerdát az akcióhoz csatlakozó éttermek, amelyek vállalják, hogy az itallapjukon szereplő magyar borokat aznap fél áron kínálják. Szerdán a résztvevő éttermek kedvezményes árakkal és a borokhoz komponált menükkel készülnek. A www.borszerda.hu portálon csaknem kétszáz étterem jelezte részvételét.
Dúzsi a Borkollégiumban. Magyarország egyik legelismertebb borszakmai helyszínén Dúzsi Tamás mutatkozik be holnap este hattól. A Borkollégium Borszalonban (Budapest V. kerület, Vármegye utca 11.) a szekszárdi borász bebizonyítja, hogy messze nem csak a rozék világában király. Jelentkezés az [email protected] címen.
Maurus, olaszosan. A L’Enoteca Borbár (Budapest V., Belgrád rkp. 13.) a borszerda napján este héttől a Maurus-pincészetet mutatja be, a borokat Kamocsay Ákos borász prezentálja olasz ételek kíséretében.
A VinAgora díjai. Visegrádon lezajlott a 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, amelyre 552 minta érkezett Magyarországgal együtt 21 országból, Európából, Dél-Amerikából, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból. Az idei champion-díjasok: Imrehegyi Nektár késői szüretelésű – Béla Borászati Kft; Tokaji Aszúeszencia Prémium Selection 1993 – Tokaj Kereskedőház Zrt.; Sous l’Escalier Petit Arvine du Valais 2008 – Domaine du Mont d’Or SA-Sion, Svájc; Gál Szigetszentmártoni Pinot noir Rosé 2009 – Gál Szőlőbirtok és Pincészet; Szekszárdi Shiraz Rosé 2009 – Dúzsi Tamás; Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet sauvignon 2007 – Baron von Twickel Szőlőbirtok; Törley Chardonnay Brut 2006 – Törley Pezsgőpincészet Kft.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a Harcosok Klubja fordulópont a Fidesz történetében