Indul a szigorúbb élelmiszer-vizsgálat

Bodacz Péter
2010. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elsősorban élelmiszer-biztonsági, sokkal inkább minőségi célokat szolgál a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés. Az új rendszerről szóló kormányrendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben. Az adatszolgáltatás már július 20-tól megindul, de egy-két hónapos átmeneti időszak után elindul a teljes ellenőrzés az eddigiekhez hasonló szigorúsággal – közölte lapunkkal Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Mint mondta, az adatszolgáltatás alapján a hatóság dönt az ellenőrzésről, a másodlagos élelmiszer-vizsgálat keretében ellenőrzi a dokumentációt, gyanú esetén pedig részletesen a szállítmányt.
Kardeván Endre jelezte, hogy az új felügyeleti struktúra mellett a későbbiekben módosítani kívánják az Élelmiszerkönyvet is, amely ugyancsak a jelenleginél szigorúbb kritériumokat határoz majd meg a különböző termékek elnevezését, besorolását illetően.
Az új előírások szerint az élelmiszer-vállalkozóknak be kell jelenteniük a hatóságokhoz tevékenységeiket, amennyiben olyan telephelyeket működtetnek, ahová harmadik országokból vagy más uniós tagállamokból érkező árukat tárolnak el. Az élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelt termékeket, például a belsőséget, a nyesedékhúst, a baromfi far-hátat a beérkezés előtt két munkanappal, a többi áruféleséget minden hónap tizedikéig lesz szükséges bejelenteni. A főállatorvos tájékoztatása szerint a jövőben sem fognak ott állni minden egyes szállítmány mellett a hatóságok emberei, hiszen erre sem kapacitás, sem szükség nincs, viszont a kereskedők és a végfogyasztók számára is egyértelmű, a szigorú és hatékony minőség-ellenőrzési rendszer nélkülözhetetlen.
– Hazánk élelmiszer-biztonsági szempontból semmivel sincs roszszabb helyzetben, mint bármely nyugat-európai ország, azaz a gyenge minőségű élelmiszerek sem károsak az egészségre. A cél az, hogy példának okáért ne lehessen virslinek nevezni azt a készítményt, amely bár úgy néz ki, húst alig tíz százalékban tartalmaz. Jelenleg hasonló a helyzet a méz vagy a tejtermékek piacán is. A termék megnevezésével és a főbb összetevők százalékos feltüntetésével egyértelművé kell tenni, hogy mit kap a vásárló – húzta alá Kardeván.
Mint ismert, a másodlagos élelmiszer-ellenőrzésről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt először az első gazdasági akcióterv 29 pontja között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.