Nem elsősorban élelmiszer-biztonsági, sokkal inkább minőségi célokat szolgál a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés. Az új rendszerről szóló kormányrendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben. Az adatszolgáltatás már július 20-tól megindul, de egy-két hónapos átmeneti időszak után elindul a teljes ellenőrzés az eddigiekhez hasonló szigorúsággal – közölte lapunkkal Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Mint mondta, az adatszolgáltatás alapján a hatóság dönt az ellenőrzésről, a másodlagos élelmiszer-vizsgálat keretében ellenőrzi a dokumentációt, gyanú esetén pedig részletesen a szállítmányt.
Kardeván Endre jelezte, hogy az új felügyeleti struktúra mellett a későbbiekben módosítani kívánják az Élelmiszerkönyvet is, amely ugyancsak a jelenleginél szigorúbb kritériumokat határoz majd meg a különböző termékek elnevezését, besorolását illetően.
Az új előírások szerint az élelmiszer-vállalkozóknak be kell jelenteniük a hatóságokhoz tevékenységeiket, amennyiben olyan telephelyeket működtetnek, ahová harmadik országokból vagy más uniós tagállamokból érkező árukat tárolnak el. Az élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelt termékeket, például a belsőséget, a nyesedékhúst, a baromfi far-hátat a beérkezés előtt két munkanappal, a többi áruféleséget minden hónap tizedikéig lesz szükséges bejelenteni. A főállatorvos tájékoztatása szerint a jövőben sem fognak ott állni minden egyes szállítmány mellett a hatóságok emberei, hiszen erre sem kapacitás, sem szükség nincs, viszont a kereskedők és a végfogyasztók számára is egyértelmű, a szigorú és hatékony minőség-ellenőrzési rendszer nélkülözhetetlen.
– Hazánk élelmiszer-biztonsági szempontból semmivel sincs roszszabb helyzetben, mint bármely nyugat-európai ország, azaz a gyenge minőségű élelmiszerek sem károsak az egészségre. A cél az, hogy példának okáért ne lehessen virslinek nevezni azt a készítményt, amely bár úgy néz ki, húst alig tíz százalékban tartalmaz. Jelenleg hasonló a helyzet a méz vagy a tejtermékek piacán is. A termék megnevezésével és a főbb összetevők százalékos feltüntetésével egyértelművé kell tenni, hogy mit kap a vásárló – húzta alá Kardeván.
Mint ismert, a másodlagos élelmiszer-ellenőrzésről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt először az első gazdasági akcióterv 29 pontja között.

Ugye önökkel is előfordult már, hogy valakitől kaptak csak úgy, egy csomó pénzt?