Újabb botrány a Velencei-tó partján

Egy több mint kétmilliárd forintos beruházással kapcsolatban feljelentést tesznek civil szervezetek Velence város baloldali vezetése ellen, mivel szerintük felvetődhet a hűtlen kezelés bűntette is. A környezetvédelmi kérdéseket is érintő ügyben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosától is állásfoglalást fognak kérni.

Dénes Zoltán
2010. 07. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt az újabb velencei-tavi botrány a sukorói kaszinóváros terve után. – Egyes politikai erők és gazdasági érdekcsoportok műtengerparttal és plázával óhajtják felcserélni a Velencei-tó legszebb, parkosított szabad strandját – hívta fel a figyelmet Szigeth Gábor, az Angelika Egyesület elnöke. Mint mondta, Velence baloldali kötődésű képviselői idő szűkében – még az őszi önkormányzati választások előtt – mindent elkövetnek egy bizonyos „Velencei-tó kapuja” beruházás megvalósulása érdekében, amivel százmilliókat húznak ki az adófizetők zsebéből. Szerinte a tervezett létesítmény a minőségi turizmus megteremtésének álcázott brutális beavatkozás a Velencei-tó egyedi arculatába, amely rövid távú gazdasági érdekek gátlástalan érvényesítése miatt történik, s ami hosszú távon a táj tönkretételét okozza.
*
A város hétfői testületi ülésén mintegy 150 helyi polgár is megjelent tiltakozva a polgármester és a köréje csoportosuló baloldali képviselők tervei ellen. Füri Mihály képviselő, a jobboldali érzelmű ötfős, Szeretem Velencét frakció tagja lapunknak arról számolt be, hogy ez volt az elmúlt tíz év legnagyobb látogatottságú és leghosszabbra nyúló testületi ülése. Mint mondta, a megjelent polgárok, a civil szervezetek, illetve a jobboldali frakció egyaránt azt kérték, hogy a testület vegye le napirendjéről a több mint kétmilliárd forintos beruházás kivitelezőjének kijelölését, és bocsássa népszavazásra a kérdést. A felvetést a várost négy év kivételével 1984 óta vezető Oláhné Surányi Ágnes szocialista polgármester és társai lesöpörték az asztalról. Este negyed tízkor pedig megszavazták a kivitelezőt, mégpedig az ellenzék nélkül, mivel utóbbiak kivonultak az ekkor már zártnak nyilvánított ülésről.
Szigeth Gábor beszámolója szerint a helyszínen három civil szervezet is képviseltette magát, mindegyik a képviselő által említett kéréseket fogalmazta meg. Véleményük szerint ugyanis a tervezett beruházás tájidegen, tönkreteszi a helyi kisvállalkozókat, s nem valószínű, hogy megfelel a Natura 2000 környezetvédelmi előírásoknak, amely védettséggel bír a Velencei-tó. A „Velencei-tó kapuja” névre keresztelt monstrum neve alapján akár vonzó is lehetne, a részletek tanulmányozása azonban kijózanító – mutatott rá az érdekvédő, aki szerint a beruházás nem más, mint az elmúlt két évtized során ránk erőltetett, lassan csődöt mondó fogyasztói kultúra újabb tárgyi megjelenése. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár eddig még egy kapavágás sem történt a beruházás előkészítésére hivatkozva, különböző tanulmányokra már több mint 200 millió forintot fizetett ki az önkormányzat.
Füri Mihály mindehhez azt is hozzátette, hogy az önkormányzat az önerő megteremtése érdekében megközelítőleg egymilliárd forintot érő svájcifrank-alapú kötvénykibocsátást hajtott végre, s bár a Szeretem Velencét frakció felhívta a figyelmet az árfolyamkockázatra, az önkormányzat szinte azonnal forintra váltotta a befolyt 6 millió 430 ezer svájci frankot. – Figyelembe véve a mai árfolyamot, ezzel a művelettel mintegy 250 millió forintos kár érte az önkormányzatot – mutatott rá a képviselő, aki szerint jól mutatja a művelet értelmetlenségét az is, hogy a városnak idén év elején 930 millió forintos készpénzállománya volt.
– A Velence kapuja felépítése jó gazdasági körülmények között is meggondolandó volna, mivel eddig három hasonló is épült a tó partjára, és mindhárom kihasználatlan – jelezte már tavaly lapunknak Sirák András, a helyi képviselő-testület jobboldali tagja. Hozzátette: normális gazdasági körülmények között is pazarlás egy ilyen beruházásra milliárdos állami pénzt és százmilliós nagyságrendű helyi kölcsönből előteremtett forrást nyújtani. Elmondta: a polgármester a baloldali többséggel szavaztatta meg a beruházást és az önrészhez szükséges bankhitelt, amit majd a településen élők gyermekei és unokái fognak nyögni.
A civil szervezetek arra készülnek, hogy az ügyben Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordulnak állásfoglalásért, és nem tartják kizártnak, hogy a már elköltött több száz millió forint és a 250 milliós indokolatlan árfolyamveszteség miatt hűtlen kezelés vádjával feljelentést tesznek ismeretlen tettesek ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.