Uniós védelem a gyulainak és a csabainak

Munkatársunktól
2010. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védett eredetnevű termékké nyilvánította az Európai Bizottság a gyulai és a csabai kolbászt – jelentették be hétfőn Brüsszelben. Mindkettő két néven is (csabai kolbász és csabai vastagkolbász, illetve gyulai kolbász és gyulai páros kolbász) felkerült a szűk körű (az európai uniós országokban mintegy 900 helyi tradíciójú terméket tartalmazó) listára. Az eredetvédelem révén a termék nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja. A távirati iroda tudósítása szerint Magyarországról eddig a szegedi és a budapesti téliszalámikat, a hajdúsági tormát és a makói vöröshagymát jegyezték be a védett termékek közé. A brüsszeli védettség egyúttal azt is jelenti, hogy az EU segít reklámozni, még szélesebb körben megismertetni ezeket az árucikkeket. Hétfői bejelentés szerint felkerült az uniós listára egy spanyol olívaolaj-féleség, az Aceite Campo de Montiel is.
Az Európai Unió azokat a termékeket nyilváníthatja védett eredetűnek, amelyek csak egy adott tagországban fellelhetők, és amelyek egyedi jellegüknél fogva gazdagítják az európai élelmiszerek választékát. Az uniós listára a nemzeti szinten védett termékek kérhetik felvételüket. A lista élén Olaszország áll, a maga 176 lajstromozott, védett eredetű élelmiszerével. Közöttük találhatunk egyebek mellett különféle sajtokat, borokat, húsféleségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.