Védett eredetnevű termékké nyilvánította az Európai Bizottság a gyulai és a csabai kolbászt – jelentették be hétfőn Brüsszelben. Mindkettő két néven is (csabai kolbász és csabai vastagkolbász, illetve gyulai kolbász és gyulai páros kolbász) felkerült a szűk körű (az európai uniós országokban mintegy 900 helyi tradíciójú terméket tartalmazó) listára. Az eredetvédelem révén a termék nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja. A távirati iroda tudósítása szerint Magyarországról eddig a szegedi és a budapesti téliszalámikat, a hajdúsági tormát és a makói vöröshagymát jegyezték be a védett termékek közé. A brüsszeli védettség egyúttal azt is jelenti, hogy az EU segít reklámozni, még szélesebb körben megismertetni ezeket az árucikkeket. Hétfői bejelentés szerint felkerült az uniós listára egy spanyol olívaolaj-féleség, az Aceite Campo de Montiel is.
Az Európai Unió azokat a termékeket nyilváníthatja védett eredetűnek, amelyek csak egy adott tagországban fellelhetők, és amelyek egyedi jellegüknél fogva gazdagítják az európai élelmiszerek választékát. Az uniós listára a nemzeti szinten védett termékek kérhetik felvételüket. A lista élén Olaszország áll, a maga 176 lajstromozott, védett eredetű élelmiszerével. Közöttük találhatunk egyebek mellett különféle sajtokat, borokat, húsféleségeket.

Miniszterelnöki üzenet a Harcosok Klubja előtt