A bankokat védik Simorék?

A bankokat védi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi döntésével, miszerint a kötelező tartalékráta mértéke a jövőben választható lesz – állítják a lapunknak nyilatkozó szakemberek. Szerintük tévesen fogja fel saját szerepét a jegybank, csak az inflációval óhajt foglalkozni és elhanyagolja egyéb feladatait.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank elismeri, hogy fogalma sincs, mit kellene tenni tegnapi döntésével, miszerint a bankok a jövőben megválaszthatják a kötelező tartalékrátájuk mértékét – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Boros Imre közgazdász. Az eddigi két százalék helyett ezentúl a pénzintézet dönti el, hogy két, három, négy vagy öt százalékot kíván elhelyezni a tartalékalapba. „Ez egy bankvédő lépés, biztosítja a pénzintézeteknek azt a lehetőséget, hogy amennyiben nem kívánják a gazdaságot hitelezni, elhelyezhessék forrásaikat kockázatmentesen az MNB-ben. Pedig már eddig is túl sok pénzt, több ezer milliárd forintot tartanak a kereskedelmi bankok a tartalékalapban, így az MNB-nek épp az ellenkező irányba kellett volna lépni.” Róna Péter, az Oxfordi Egyetem vendégtanára szerint is indokolatlanul magas a központi bankban tartott források összege. Lapunk kérdésére a szakember elmondta, hogy a jegybank feladata megállapítani, mekkora a forrásellátottság (likviditás), nem szabad ezt a döntést a bankokra bízni – tette hozzá Róna Péter. A közgazdász egy érdekes csavart is felfedezett a jegybank tegnapi határozatában, a szakember úgy látja, hogy Simor András elnök ezzel a lépéssel részlegesen rábólintott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt heti kérésére-kritikájára. A tárcavezető korábban arról beszélt, hogy nézetkülönbség van a jegybank és a kormány között, s a nem kamatjellegű eszközök alkalmazását hiányolta. A kötelező tartalékráta mértékének választhatóvá tétele épp egy ilyen módszer, de egyáltalán nem biztos hogy hatékony. Boros Imre a kérdés egy másik vetületére hívta fel a figyelmet: az MNB akkor támogatná igazán a kormány gazdaságpolitikáját, ha enyhén csökkentené a kamatot. Mindkét szakember szerint az igazi probléma az, hogy a jegybank felfogása saját szerepéről téves és nem segíti a magyar reálgazdaságot. Csak az inflációval óhajt foglalkozni, s hagyta, hogy a külföldi pénzben felvett kölcsönök felduzzadjanak.
Az MNB friss döntéséről szóló közleménye több ellentmondást is tartalmaz. Egyrészt arra hivatkozik, hogy a kötelező tartalékráta választhatóvá tétele a bankok pénzügyi helyzetén kíván segíteni, másrészt azt állítja, hogy a tartalékráta nagysága a hazai bankok hitelezési tevékenységét nem befolyásolja. – Ha megemelik a tartalékrátát, szigorítják a hitelezést, ugyanis több forrást kell az MNB-ben elhelyezni – jegyezte meg Boros Imre.
Matolcsy György egy konferencián nemcsak arról beszélt, hogy a jegybank élénkítési politikájával elégedetlen, de a vállalatikötvényvásárlásokat is hiányolta az MNB részéről. Ez utóbbi például jó megoldás arra a helyzetre, ha a bankok továbbra is a jegybanki tartalékalapot választják a pénzük elhelyezésére, ugyanis a vállalati papírok vásárlásával az MNB forráshoz tudná juttatni a gazdaságot. Nem állami kötvényeket ráadásul minden fejlettebb ország központi bankja tart az eszközei között.
Kérdésünkre a jegybank kommunikációs osztályán elmondták, hogy Magyarországon főként az akadályozta további, a fejlett országokhoz hasonló monetáris élénkítő intézkedések meghozatalát, hogy ezek bevezetéséhez szükséges piacok számottevő része gyakorlatilag nem létezik. Ide tartozik a magyar vállalatikötvény-piac is. – Magyarországon a kormánynak hatékonyabb eszközei vannak a vállalati hitelezés támogatására. Például a kamattámogatás és a portfóliógarancia nyújtása, erősíteni kellene az állami és EU-s támogatási struktúrák kihasználtságát, illetve a hitelgarancia-programokat – olvasható a közleményben. Azért is éltek a fejlettebb országok a gazdasági tárca vezetője által hiányolt monetáris lazító módszerrel, mert kamatszintjük oly alacsony volt, hogy nem volt lehetőség további csökkentésre – jegyezte meg végül a dokumentumban.

A jegybankelnök fizetése. Az Európai Bizottság levélben további információkat kért a magyar hatóságoktól a közigazgatásban bevezetett bérplafonról, amely többek között a Magyar Nemzeti Bank vezetőire is vonatkozik – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint a kormány álláspontja változatlan: a jegybank elnökének fizetését havi kétmillió forintban korlátozó intézkedés összeegyeztethető a jegybanki függetlenséggel. A bérek korlátozását előíró törvény ugyanis egységes elvek alapján a teljes közszférára vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.