A csődszédelgők még aktívak

Augusztus végéig több cég jutott a tönk szélére, mint a 2008-as évben, és a tavalyi év első nyolc hónapjához képest is 19 százalékos a növekedés. A nyolcadik hónap cégbedőléseinek száma ötven százalékkal magasabb a tavaly augusztusi adatnál – áll az Opten legfrissebb céginformációs jelentésében.

Hajdú Péter
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén augusztusban 857 vállalkozással szemben indítottak felszámolási eljárást. Ez csaknem másfélszer annyi, mint a tavalyi év azonos időszakának adata, amikor 576 cég jutott hasonló sorsra. (A felszámolást a hitelezők kezdeményezik, amikor veszélyben látják kölcsönük visszafizetését.) Bár az előző hónaphoz képest – ahogy minden korábbi évben is – augusztusban alacsonyabb volt a cégbedőlések száma a szabadságolások miatt, mégis csúcsot döntött az első nyolc hónap összesített adata.
Az idei évben már több felszámolási eljárás indult, mint a válság induló évében, 2008-ban. Két évvel ezelőtt 11 451 cég volt kénytelen bezárni kapuit, az idei első nyolc hónapban viszont már
11 512 vállalkozással szemben kezdeményeztek eljárást – jelentette ki Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Ez a júliusi adatokhoz viszonyított augusztusi csökkenés ellenére egyértelmű romló tendencia, hiszen az év első kétharmadában a bedőlések száma 19,2 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakának csődszámát.
A végelszámolások is emelkedő tendenciát mutattak az első nyolc hónapban, igaz, növekedésük lassabb volt, mint a felszámolásoké. (A végelszámolást a cégtulajdonos kezdeményezi, hogy a megszüntetést követően a maradék vagyonból fizesse ki a hitelezőket.) Idén augusztusig 9743 cég jelentette be tevékenységének megszüntetését, míg az előző esztendő első kétharmadában erre csak 8880 vállalkozás kényszerült, azaz majd tíz százalékkal többen dobták be idén a törülközőt. Az adatokat elemezve Csorbai Hajnalka arra hívta fel a figyelmet, hogy az augusztusban bejelentett több mint ezer végelszámolás más esztendőben akár éves csúcsot is jelenthetett volna, pedig a nyolcadik hónap minden évben a legnyugalmasabb harminc napot jelenti.
Válság ide, visszaesés oda, a cégalapítási kedv nem nagyon csappant meg. Tavaly az év első nyolc hónapjában 31 404 új vállalkozást jegyeztek be a cégbíróságok, idén augusztusig pedig csak valamivel kevesebb, 30 494 céget hoztak létre, vagyis alig három százalékkal kevesebb társaságot alapítottak. A stratégiai igazgató ezt azzal magyarázza, hogy a tönkrement vagy csődbe vitt társaságok tulajdonosai alig számolták fel egyik cégüket, máris újabbat alapítottak. A statisztikák szerint az ilyen céllal létesített vállalkozások – adósságokkal kibélelve – viszonylag gyorsan elődeik sorsára jutnak, azaz a sikertelen társaságok számát gyarapítják, miközben a tulajdonosok a vállalkozásból kivont pénzzel ismét újabb és újabb cégeket hoznak létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.