A dél-afrikai államfő időt nyert, de életet nem

Átmenetileg szünetel Dél-Afrikában az a három héttel ezelőtt elkezdődött sztrájk, amelyhez időközben 1,3 millióan csatlakoztak a közszférából. Bár fokozatosan visszatérnek az emberek a munkahelyeikre, a világ egyik legegyenlőtlenebb társadalmának vezetői csupán időt nyertek. Jacob Zuma elnök hatalmába kerülhet, ha nem tud a közeljövőben egy minden fél számára elfogadható megoldást ajánlani.

Győr Ágnes
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben három héten belül nem növeli a dél-afrikai kormány a közszférában dolgozók bérét 8,6 százalékkal, folytatják a munkavállalók az augusztus 18-án elkezdett sztrájkjukat. Három hét után hétfőn állt ismét munkába az a mintegy 1,3 millió dolgozó, akik az igazságtalan bérek ellen tüntettek a világ egyik társadalmilag legegyenlőtlenebb országában – olvasható az Economistban. A béremelés mellett követeléseik közt ezer randnyi (körülbelül 30 000 forint) lakbér-hozzájárulás is szerepelt. A tömeges létszámhiány elsősorban az iskolákban és kórházakban éreztette hatását. Több oktatási intézményben átmenetileg szünetelt a tanítás, míg számtalan kórház olyan kis létszámú személyzettel dolgozott, hogy már veszélyben volt a betegellátás. Több esetben arról szóltak a híradások, hogy halálos áldozatot is követelt a szakképzett orvosok és ápolók hiánya. Noha Jacob Zuma elnök hoszszas tárgyalások után végül mindössze 7,5 százalékos béremelést és nyolcszáz randnyi (25 000 forint) lakbértámogatást ajánlott fel az elkeseredett munkahagyóknak, a szakszervezetek bejelentették, időt kérnek, hogy tagjaikkal megvitathassák a kompromisszumot. Az elemzők szerint azonban nem kétséges, hogy a szorult helyzetben lévő államfő csupán időt nyert. A dolgozókat ugyanis a megajánlott béremelés nem kompenzálná az elmúlt hetekben kiesett bevételeikért.
Dél-Afrika az egy főre jutó GDP arányát tekintve a világ egyik leggazdagabb országa, a javak jelentős része azonban a szűk felső réteg kezében összpontosul, és a 49 millió dél-afrikai egyharmada kevesebb, mint napi két dollárból (456 forint) él. Bár az elmúlt években több ízben is növelték a béreket, a közszférában dolgozóknak – elsősorban a tanároknak, orvosoknak és ápolóknak – az országos átlaghoz képest is kevés a fizetésük.
A nagyarányú szegénységnél azonban jóval fontosabb mozgatórugója jelenleg a dél-afrikai eseményeknek, hogy a sztrájk immáron nem elsősorban a pénzről, hanem a hatalomról szól. Zuma elnök további politikai ambícióinak végét jelenheti az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) és az államfőt korábban támogató, ám most a lakosság indulatait felkaroló baloldali erők közt létrejött szakadás. Míg Dél-Afrika fő szakszervezeti szövetsége (Cosatu) a dolgozók fizetésének azonnal megemelését követeli, az utóbbi az országban már a 25 százalékot is meghaladó munkanélküliség hosszú távú visszaszorítását tűzte ki célul. A kormány azonban azt állítja, a GDP-nek már jelenleg is 47 százalékát fordítja a fizetésekre, s nincs elég pénz az államkincstárban a két cél párhuzamos teljesítéséhez, s már a legutóbbi megajánlott béremeléshez is kölcsönt kell felvennie az államnak.
Khaya Dlanga politikai elemző és a News24.com internetes portál szerzője szerint Zuma egy olyan szövetség felett vesztette el végképp a kontrollt, amelyet valójában sohasem irányított. Az elemző úgy véli, azóta, hogy 1994-ben megtartották az országban az első demokratikus választásokat, most először vezeti olyan ember Dél-Afrikát, aki – szemben elődeivel, Nelson Mandelával és Thabo Mbekivel – nem rendelkezik konkrét, a lakosság által is megfogalmazható célokkal. Hozzáteszi, az elnöknek, amíg még van rá módja, meg kellene határoznia, hogy pontosan miért is küzd. Mert – bár az elemző szerint pozícióját valószínűleg hamarosan így is, úgy is el fogja veszíteni – jobb, ha úgy emlékeznek vissza rá, mint aki kiállt valamiért, semmint egy olyan vezetőre, aki fűnek-fának a kedvében akart járni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.