A K-vonal kiváltságosairól

Varga Klára
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van, aki azt mondja, elég a viszszaemlékezésekből, elég a Kádár-kori narrációkból, már mindent hallottunk, olvastunk, azt is, ami meg sem történt. Ha huszonévesekkel találkozom, mégis arra gondolok, vajon értik-e, miből kívánkoztunk ki bármilyen áron. Ki fogja nekik elmondani, mi lehet rossz egy olyan világban, ahol ingyen taníttatják azt, aki egy kicsit is simulékony, olcsó a kultúra, a műveltség, és országos szenzáció, ha bemutatnak egy magyar filmet, vagy megjelenik egy író kötete.
Az Életünk folyóirat 7–8. összevont számában Alexa Károly Szövegvendégség című esszé-mesesorozatának harmadik darabja, a K-vonal mint szépirodalom több is, mint ami válasz lehet a fenti kérdésre. Benne van a káosz, temérdek korábbi és új forma keveredése, valószínűtlen lehetőségek és elemi dolgok lehetetlenségének tánca, a szürreális, édeskés könnyűség, a hal fejétől, vagyis arisztokráciájától áradó bűz, ami ma is megcsap bennünket az egykori kádervilág közelében. Alexa régi papírlapok, kéziratok, fényképek közt K-vonalas telefonmellékek számait találja meg, a számok mellett neveket, és a nevek után eredve elindulunk az emlékezet kanyargós ösvényein.
A K-vonalat 1947–48-ban alapította Gerő Ernő, és fénykorában háromezer előfizetője volt. A K-vonalat így definiálja Alexa: „Mi tehát a K-vonal? A politikai hatalom információs monopóliumának egyik legfontosabb eszköze, a kiváltságosoknak olyan hálózata, amely ki- és befelé zár, áthághatatlanul.”
Az emlékek hullámvasútja áthalad azután a Mézesmackó nevű belvárosi salátázóhelyen, ahol kaviárt, vadhúst faltak az elvtársak titkon a pincében, míg fönt egyetemisták eszegettek franciasalátát. Robog tovább a vasút, át a Mágnáskert éttermen és Emma asszony Pincecsárdáján, és megannyi helyszínen, hihetetlen, de eljut Fenákel Judit K-vonal című novellájáig és Karinthy Ferenc Házszentelőjéig, amely utóbbi Móricz, Kosztolányi drámai úri mulatság leírásai felől a leginkább megközelíthető.
(Életünk – 2010/7–8.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.