A magyar dal huszonnégy órája

Makrai Sonja
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve még a Sziget előzményeként tartották meg az első magyar dal napját, amely tavaly már önálló napot vívott ki magának. Budapest mellett tíz vidéki város is ünnepli a magyar dalt: Debrecen, Boldog, Salgótarján, Szentendre, Szombathely és Mosonmagyaróvár az idén először. Utóbbiban ez lesz a Szigetköz fesztivál záróakkordja. Zalaegerszegen a Griff Bábszínházban Bóbita címmel Weöres Sándor-verseket énekelnek meg, Szentendrén ef Zámbó István vezényletével undergroundban utazik majd Borlai Gergő, Papesch Péter és Hrutka Róbert, de így tesz majd a budapesti Gödör klubban Takáts Eszter is.
Budapesten tizenhat helyszínen összpontosulnak a programok műfajok szerint szépen elrendezve: a Kobuci-kert a népzenét, a Millenáris a dixie-t és bluest, a Zöld Pardon a könnyűt, az Óbudai Társaskör a komolyat képviseli.
A szervezők nemcsak szokványos koncerteket kínálnak, ahol kötelező felvenni a néző-zenész pózt, hanem az alkotói folyamatokat is felfedik egyesek. Az Ajtósi Dürer soron tanyázik a Blokk alkotóközösség, amely a kortárs művészeti, értelmiségi élet kísérletező egyéneit tömöríti össze. Képzőművészek, alternatív színházasok, független rádiósok, zenészek bázisa ez, ahol most bárki körbejárhat, beülhet az együttesek próbájára. Ez a bázisa a Bijounak, a Nemjucinak, a Kéményseprőknek, Kiss Erzsiéknek, az Esti Kornél zenekarnak. Utcazenészek, reneszánsz énekesek, kisiskolások veszik be a nap fővárosát, Egert. A központ a Dobó tér lesz: itt váltja egymást a Gajdos Népzenei Együttes, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó, a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Kiscsillag. Csak a hecc kedvéért lesz magyar dal bora, és magyar bor dala is. Az ünnepbe a Duna Televízió is becsatlakozik: péntekig a Csókolom, a Kispál és a Borz, Zorán koncertfilmje szerepel a műsorfolyamban.
(Részletes infó: www.magyardalnapja.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.