Azerbajdzsán közeledne Európához

Azerbajdzsán budapesti nagykövete nem tud arról, hogy országának bármely cége megvásárolni szándékozná a Mol nagyjából 22 százalékát birtokló Szurgutnyeftyegaz részesedését. Vilajat Gulijev a minap négy ország, Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország által aláírt AGRI-gázexportprojekt jövőjéről nyilatkozott lapunknak, aláhúzva, hogy az elképzelés közelebb hozhatja Azerbajdzsánt Európához.

Stier Gábor
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban négy ország vezetője aláírta a bakui nyilatkozatot. Eme energetikai együttműködés jelentheti-e azt, hogy Azerbajdzsán közelebb kerül Európához?
– Természetesen minden ilyen tervezet közelíti országunkat Európához. Az elmúlt 18 évben a gáz- és az olajtartalékok nemcsak az életszínvonal növekedését segítették, hanem megerősítették Baku pozícióit is a világban. Az ilyen beruházásokkal együtt az országba új technika és technológia, magasan kvalifikált káderek érkeznek, a mi fiataljaink pedig Európa és Amerika országaiban tanulhatnak tovább.
– Milyen esélyei vannak az AGRI megvalósulásának? Ki fogja finanszírozni ezt a nem túl olcsó beruházást?
– Ha már a négy ország vezetői aláírták ezt a megállapodást, akkor ez bizonyára nem puszta időfecsérlés volt. Ahogy Basescu román elnök fogalmazott, mindenképpen meg fogjuk oldani ezt a problémát. És természetesen érthető, hogy az aláírásig az érintett felek áttekintették e beruházás összes pozitívumát, s arra jutottak, hogy a kaszpi térség energiatartalékai hozzájárulhatnak Európa energiafüggőségének csökkentéséhez. A beruházást a résztvevők nem tartják drágának. Van már tapasztalatunk az ilyen elképzelések kölcsönösen előnyös finanszírozásában, ami ez esetben az érintett államokra hárul majd.
– Alapkérdés, hogy lesz-e elegendő gáz az AGRI és a Nabucco számára is. Nem beszélve arról, hogy egy minapi szerződés szerint 2011-től Oroszország megduplázta az azeri gázimport mennyiségét. Baku mindhárom elképzelést támogatja?
– Ahogy Aliev elnök fogalmazott, Azerbajdzsán megfelelő tartalékokkal rendelkezik. A gáz azonban olyan termék, amelynek exportjához előbb vevőket kell találni. Amennyiben ez a feltétel teljesül, országunk kész növelni a kitermelést. Tartalékaink ezt lehetővé teszik. Az AGRI-projekt keretében Azerbajdzsán akár 8 milliárd köbméter gázt is képes évente exportálni Grúziába, Romániába és Magyarországra, s amennyiben az igények növekednének, növelhetjük még ezt a mennyiséget. Ez az elképzelés Magyarországot gázexportáló országgá teheti. Ami pedig a Nabuccót illeti, Azerbajdzsán egyelőre nem kötelezte el magát. Többször deklaráltuk, hogy készek vagyunk részt venni e beruházásban, amennyiben lehetőségeink engedik. Oroszországba valóban megduplázzuk az exportot, s jelenleg képesek is vagyunk e vállalásunkat teljesíteni. Természetesen mindhárom elképzelést támogatjuk.
– Korábban Aliev elnök a Nabucco megvalósíthatóságát illetően kétségeit fejezte ki. Hogyan viszonyul ma Baku az elképzeléshez?
– A Nabucco megvalósítása nem csupán Azerbajdzsántól függ. A jelenlegi állapotban a helyzet nem ad túl sok optimizmusra okot. A Nabucco közös elképzelés. Másképp fogalmazva, további sorsa nem csupán a mi kezünkben van. Éppen ezért, amikor a többi résztvevő pesszimizmusát és passzivitását Baku látja, természetes, hogy elkezd kétkedni a terv megvalósíthatóságában. Másrészt, ismerjük be, a Nabucco megépítése természetes érdekünk. Jelenleg Azerbajdzsánnak hét vezetékhez van hozzáférése. Ez azt jelenti, hogy az exportunk különösebb akadályokba nem ütközik. Érdekeltek vagyunk ugyanakkor abban, hogy gázunk és olajunk több úton, transznacionális keretekben jusson el a fogyasztókhoz. Éppen ezért a Nabucco nagyon is érdekel bennünket.
– Bakuban Aliev elnök és Orbán Viktor a kétoldalú kapcsolatok jövőjéről is tárgyaltak. Az energetikán kívül milyen területeken működhet együtt a két ország?
– Az energetikai kapcsolatokon kívül fontosnak tartjuk, hogy erősítsük együttműködésünket a szociális szférában. Beszéltünk a kétoldalú politikai párbeszéd fejlesztéséről, amely Azerbajdzsán európai integrációjához vezethet. Ebben Magyarország komoly szerepet játszhat, s nagy jelentősége van az unió keleti partnerségi programjának is. Orbán Viktor látogatása a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének sikeres kezdete lehet.

Magyar részvétel. Romániai hírportál szerint Magyarország is csatlakozhat az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia gázszállító rendszert (AGRI) megvalósító vegyesvállalat-hoz. A magyar fél csatlakozásával a részvényeket újraosztják, mindenkinek 25 százalék jut majd. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.