Birtokba vették a gyerekek Mátyás király gályáját

Valaha lovagi tornák helyszíne volt a visegrádi királyi palotával szemben fekvő, két telekből egybenyitott terület, ahol a hét végén Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot (Nefmi) vezető miniszter ünnepélyesen megnyitotta a mintegy kétszázmilliós uniós támogatásból létrejött Mátyás király történelmi játszóparkot.

Varga Klára
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyára gyakrabban kellene játszótereket megnyitniuk a politikusoknak, ez is sokat javíthatna az ország hangulatán. A gyerekek már a megnyitó alatt birtokba vették Mátyás király egykori gályájának játszótéri mását, s a fedélzetről, mások meg a környező hintákról, mászókákról, tornyokról méregették olykor a napon izzadó felnőtteket, akik megfáradva maguk is felültek a fából faragott harci lovacskákra, a küzdő vitézek mögé, a sárkányfogat nyergére vagy az üresen hagyott hintákra, míg a beszédeket és az ünnepi műsort hallgatták. Réthelyi Miklós miniszter – ahogy sok más meghívott is – nagyon komoly tesztszakemberekkel érkezett, vagyis két eleven fiúunokával, akik labdával dobáltak szorgosan egy ördögfejet a labdaházban, aztán körbe forgó hintát teszteltek, és nagyon meg voltak elégedve az új játszóobjektummal, Kő Boldizsár és Czér Péter alkotásával. Mióta – még félig készen – láttuk a játszóteret, Lukács Zsófia tervei alapján elkészült a játszóház is, ahol kézműves-foglalkozások, előadások, vetítések várják a legkisebbeket.
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, a történelmi játszópark ahhoz segíti hozzá a kicsiket, hogy a játék révén párbeszédbe kerüljenek a múlttal. Réthelyi Miklós röviden áttekintette, mit tudunk királyaink gyermekkori és felnőttkori játékairól, játszási szokásairól (Szent Erzsébet és Szent Margit babáiról, Mátyás király hősutánzásairól, Beatrix királyné sakkjátékáról), s reményét fejezte ki, hogy az az ötvenezer gyermek, aki évente megfordul Visegrádon, felszabadult játékkal tölti majd az időt az új játszóparkban. A tárcavezető lapunknak elmondta, az egészségmegőrzés szempontjából orvosként is nagyon fontosnak tartja a fizikai erőfeszítéssel járó játékokat, és azokat a társasjátékokat is, amelyek megtanítanak nyerni-veszíteni, kikapcsolódni, az időt játékos tanulással tölteni. Némi unszolásra elárulta azt is, hogy feleségével valaha maguk készítettek karácsonyra bábszínházat, később babaházat a gyermekeiknek. Ezeket a családi játékokat azóta az unokák vették birtokba.
Szőke Mátyás régész, a Visegrádi Palotamúzeum igazgatója megmutatta a palota előterében látható három kőpillért, hogy lám, ennyi maradt a fedett erkélyből, ahonnan valaha magyar királyok és királynék követték figyelemmel a lovagi tornákat, amelyek helyszínén mostantól gyermekek tanulják játékosan a történelmet, s azt, hogyan lehet lovagként játszani, élni az új évezredben is.
A játszópark akadálymentesített, még mulccsal fedett, vidám, faragott szobrokkal hívogató labirintusa is bejárható kerekes székkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.