Büntetett Traubi-hamisító

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a közelmúltban Salamon Berkowitz üzlettársát, Szabó Gábort, aki Berkowitzcal együtt novemberben újra bíróság elé áll a Traubi védjegy bitorlása miatt. Eközben közös cégüket, a Tra-Üdi Zrt.-t a bíróság első fokon eltiltotta a Traubi szó használatától.

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adócsalásért és számviteli rend megsértéséért egy év két hónap börtönbüntetésre ítélte júliusban a Veszprémi Városi Bíróság jogerősen Szabó Gábort, aki Salamon Berkowitz üzlettársaként egy másik ügyben, a Traubisoda üdítőital hamisítása miatt novemberben vádlottként áll majd ugyanezen bíróság elé. Amint arról Gyenizse Zsolt, a Veszprémi Városi Bíróság elnöke lapunknak beszámolt: Szabó Gábort a felfüggesztett börtönbüntetés mellett három évre eltiltották a vezetői tisztségviseléstől is.
A történet lényege: a Salamon Berkowitz érdekeltségébe tartozó Adar Kft. ügyvezetőjeként Szabó Gábor úgy adott el balatonvilágosi ingatlanokat egy másik Berkowitz-cégnek, a Traubi Drink Kft.-nek, hogy a vevő cserébe lemondott 80 millió forintot meghaladó követeléséről. Csakhogy az értékesítés után több mint 16 millió forintnyi forgalmi adót kellett volna befizetni az adóhivatalnak, ezt azonban a bírósági ítélet szerint az Adar Kft. elmulasztotta.
Gyenizse Zsolt ismertetése szerint Szabó Gábor az Adar Kft. ügyvezetőjeként nem gondoskodott a bizonylatok teljes körű könyveléséről, megőrzéséről, és ezzel meghiúsította a cég pénzügyi helyzetének megismerését az alapítástól a felszámolási eljárás megindításáig. (A cégbírósági adatbázis szerint az Adart 1998-ban alapították, de Szabó Gábor csak 2001-ben vette át a társaság vezetését – a szerk.) A bíróság elnöke közölte: az Adar Kft. ellen 2005. szeptember 30-án indult felszámolási eljárás, azonban Szabó Gábor nem tett eleget azon kötelezettségeinek, amelyeket a felszámolás alá kerülő cégek ügyvezetőitől a jogszabály megkövetel. Például nem készített zárómérleget, nem adta át a felszámolónak a kft. teljes iratanyagát, s ezzel akadályozta a felszámolás lefolytatását.
Amint arról többször beszámoltunk, Salamon Berkowitz cégei az évek során több száz millió forintos köz- és magántartozást halmoztak fel. Ezek sorába tartozik az Adar Kft. is, amely ellen azért indult felszámolási eljárás, mert 93 millió forintos tartozást halmozott fel különböző állami szervezetek és magáncégek felé. Berkowitz egy másik cége, a Centrals Kft. pedig 140 milliós adóssághegyet hagyott maga mögött.
A Centrals Kft. volt az első olyan Berkowitz-cég, amellyel jogosulatlanul gyártottak Traubi néven üdítőket 1995 után. Ekkor ugyanis a védjegy tulajdonosa, az osztrák Warimpex AG a debreceni Ráthonyi Kft.-nek adta a Traubisoda kizárólagos használati jogát. Salamon Berkowitzot azonban ez nem zavarta, és 1995 után is folytatta a gyártást. Hiába mondta ki a bíróság évekig tartó pereskedés után jogerősen, hogy a Centrals védjegyet bitorolt, addigra Berkowitz más cégeket hozott létre, amelyek zavartalanul palackozták tovább Balatonvilágoson a hamisított „kóser” üdítőket. (Az ortodox zsidó közélet alakjaként is ismert Salamon Berkowitz az
ital címkéjére még héber feliratot is tett.)
A védjegybitorlás miatt jelenleg is két büntetőper folyik Salamon Berkowitz és cégtársa, Szabó Gábor ellen áru hamis megjelölése és jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése miatt. Ugyanis a vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió olyan üdítőitalt állítottak elő, amelynek címkéje, illetve magának a palacknak a megjelenése sértette az eredeti Traubi védjegyeit. Az egyik büntetőper vádlottja Salamon Berkowitz fia, Moses Berkowitz. A két ügyet az ügyészség indítványára novemberben várhatóan egyesíti a bíróság.
Eközben a Fővárosi Bíróság júniusban első fokon eltiltotta a Tra-Üdi Zrt.-t attól, hogy a Traubi közösségi szóvédjegyet Magyarország területén használja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.