Elfogult főügyészség?

Hiába zárta le a nyomozást bűncselekmény hiányában immár másodszor a Pest Megyei Főügyészség a Veresegyház polgármestere ellen folyó hűtlen kezelési ügyben, a Legfőbb Ügyészség felülbírálta a döntést, és „célszerűségből” más ügyészi szervet jelölt ki a nyomozás felügyeletére.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyt adott a Legfőbb Ügyészség a feljelentők panaszának, és a hűtlen kezelés gyanújával indult büntetőeljárás folytatását rendelte el Pásztor Bélának, Veresegyház polgármesterének az ügyében – értesült lapunk. Ráadásul alaposnak találták a panaszosok elfogultsági indítványát is, és ezért a Pest Megyei Főügyészség helyett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészséget jelölték ki a nyomozás felügyeletével. A határozat indoklásában az áll: „célszerűségi okból indokolt, hogy más ügyészség járjon el”.
A történet előzménye, hogy hiába adta tovább kétszer is vádemelési javaslattal Pásztor Béla ügyét a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a megyei főügyészség egyik alkalommal sem emelt vádat, és legutóbb július 14-én arra hivatkozva szüntették meg a nyomozást, hogy Veresegyház önkormányzatát nem érte vagyoni hátrány, sőt szerintük az sem bizonyítható, hogy a polgármester a vagyoni hátrány okozásának szándékával kötött volna szerződést a Plussz pezsgőtablettájáról ismert Somody Imre nagyvállalkozó cégével.
Mint arról beszámoltunk, Pásztor Béla 1996-ban a képviselő-testület tudta és beleegyezése nélkül eladott 66 önkormányzati tulajdonú építési telket Somody cégének 27,5 millió forintért. A szerződésben vállalta, hogy az önkormányzat tizenhárom nap alatt kiépíti a közműveket, nem teljesítés esetén pedig naponta százezer forint kötbért fizetnek Somodynak. Végül a közműépítés több mint hét és fél évig (!) tartott, így az önkormányzatnak 267 milliós kötbértartozása halmozódott fel. Somodyék 2003-ban pert indítottak a város ellen, majd 2006-ban egy peren kívüli egyezség alapján Veresegyház 122 milliót volt kénytelen kifizetni a vállalkozónak Pásztor botrányos ügylete miatt. 2007 decemberében több önkormányzati képviselő feljelentést tett, amely alapján 2008-ban indult nyomozás hűtlen kezelés gyanújával, a polgármestert gyanúsítottként hallgatták ki.
A Legfőbb Ügyészség napokban kelt határozata szerint „a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a tényállást a vádemelés kérdésében történő döntéshez szükséges mértékben tisztázta”, így az újonnan kijelölt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség hamarosan vádat emelhet Pásztor Béla ellen.
Birtalan Örkény Pest megyei főügyész lapunknak úgy nyilatkozott: az ügyek 30-40 százalékában előfordul, hogy a rendőrség és az ügyészség álláspontja nem egyezik a vádemelésben. Kiemelte: nem voltak elfogultak, csupán úgy ítélték meg, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése. A főügyész hangsúlyozta: ő is indítványozta, hogy amennyiben a Legfőbb Ügyészség alaposnak találja a feljelentők panaszát, akkor „célszerűségből” más ügyészséget jelöljenek ki a nyomozás felügyeletére, s végül így is történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.