Elítélt vagyonőrök

Csibra Tibor
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmarasztalta tegnap Budapesten a II. és III. kerületi bíróság azokat a vagyonőröket, akik 2008 decemberében a Széna téren, a BKV egyik éjszakai buszjáratán megvertek egy utast, mert annak nem volt menetjegye. A nyolc vádlottat – egyikük egy nő – hat és nyolc hónap közötti, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta Mikó Gergely bíró, és mindannyiukat öt évre eltiltotta a foglalkozásuktól. Ez az első olyan elmarasztaló ítélet, amelyet a főváros éjszakai járatain dolgozó, tevékenységükkel sok vitát kiváltó vagyonőrök ellen hoztak. A határozat csoportosan elkövetett garázdaságban, és súlyos testi sértés kísérletében találta bűnösnek a vádlottakat.
A sértettnél nem volt menetjegy, sem irat, amivel a személyazonosságát igazolhatta volna, ezért az eset előtt egy ellenőr bekísérte a II. kerületi rendőrkapitányságra. Ott megállapították a kilétét, majd az ellenőr szabályosan megbüntette, erről nyugtát is kapott. A szabályok szerint ezzel az okmánnyal folytathatta volna az utazást, de csak azon a járaton, amelyen lefülelték. A fiatalember azonban egy éjszakai buszra szállt fel, s az ott dolgozó vagyonőröknek a büntetést igazoló papírt mutatta fel. Ők azt nem fogadták el, szóváltás kerekedett, majd Sz. Imre elsőrendű vádlott dulakodni kezdett az utassal, mert nem akart leszállni a buszról. A verekedésbe bekapcsolódott a másik hét vádlott is, és lerángatták Sz. Zoltánt a járműről. A járdaszigeten levitték a földre, s ott mindannyian ütni, rúgni kezdték. A fiatalember számos hám- és zúzódásos sérülést szenvedett, az orvosi látlelet szerint azok nyolc napon belül gyógyultak.
A bántalmazás csak azért ért véget, mert a helyszínre érkezett egy rendőrtiszt, aki felelősségre vonta a garázdákat. A vagyonőrök el akarták hagyni a helyszínt, de az őrnagy szolgálatba helyezte magát, és kihívta a járőröket. A bírói indokolás szerint a tisztnek – aki tanúként szerepelt az ügyben – döntő szerepe volt abban, hogy a bűncselekményt felderíthették a hatóságok. Az ítélet szerint a garázdák sokkal súlyosabb sérüléseket is okozhattak volna a sértettnek.
A vagyonőrök nem a BKV alkalmazottai, hanem a cég alvállalkozói foglalkoztatták őket. Munkaköri leírásuk szerint az utasok biztonságára kell vigyázniuk. Jegyet nem árulhatnak, és nem is büntethetnek, azt csak a BKV ellenőrei tehetik meg. A határozatot négyen tudomásul vették, az ítélet az ő esetükben jogerős. Egy vádlott fellebbez, hárman három nap gondolkodási időt kértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.