Felmondása miatt perlik Kodelát

Rendkívüli felmondással távozott posztjáról Kodela László. A közlönykiadó adócsalásért elítélt ügyvezetőjének így elméletileg egyévi fizetését, összesen kilencmillió forintot kellene kapnia, azonban az állami vállalat nem fizet neki, helyette munkaügyi pert indított Kodela ellen a rendkívüli felmondás jogellenességének megállapításáért.

2010. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan fordulatot vett az adócsalásért jogerősen elítélt Kodela Lászlónak, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatójának a története, miután a várakozásokkal ellentétben nem a munkáltatója mondott fel neki, hanem ő szüntette meg a munkaviszonyát – értesült lapunk. A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint Kodela július 12-én rendkívüli felmondással távozott.
Ennek pikantériája, hogy a jogszabályok szerint amennyiben a munkavállaló rendkívüli felmondással él, és annak feltételei fennállnak, akkor a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet a részére kifizetni, amennyi a rendes felmondása esetén járna, továbbá végkielégítés is járhat neki. Kodela László még ügyvezetőként arról tájékoztatta lapunkat, hogy felmentése esetén egyévi fizetésre, nettó kilencmillió forintra jogosult.
Ugyanakkor a közlönykiadó jogellenesnek tartja Kodela rendkívüli felmondását, ezért munkaügyi pert indított a volt ügyvezető ellen a rendkívüli felmondás jogellenességének megállapításáért. A kommunikációs államtitkárságon hangsúlyozták: Kodela Lászlónak a munkaviszonya megszüntetése miatt semmilyen jogcímen nem fizettek. A munkaügyi jogszabályok szerint rendkívüli felmondással lehet élni olyankor, ha valamelyik fél lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlanságból megszegi, vagy ha olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony további fenntartását lehetetlenné teszi.
Kíváncsiak voltunk, miért élt rendkívüli felmondással Kodela László, de a volt ügyvezetőt lapzártáig nem értük utol. Így azt a kérdést sem tudtuk neki feltenni, hogy a kilencmilliós lelépési pénz reményében élt-e ezzel a megoldással.
Kodela László munkássága Papcsák Ferenc (Fidesz) elszámoltatási kormánybiztos figyelmét is felkeltette. A kormánypárti politikus közölte: 2008-ban a közlönykiadó ügyvezetőjeként Kodela számos szerződést kötött az általa vezetett állami társasággal törvénysértő módon, tulajdonosi felhatalmazás nélkül, több mint 12 millió forint értékben. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az ügyvezető egy több százmilliós kehidakustányi ingatlanügylet kapcsán a tulajdonosi döntésekkel ellentétesen kötött meg, illetve teljesített különböző szerződéseket 36,5 millió forint értékben. A jogilag aggályos szerződések közé tartozik a Kiss Elemér – Medgyessy Péter egykori kancelláriaminisztere – ügyvédi irodájával kötött 3,5 millió forintot meghaladó megbízási szerződés is. Emellett Kodela több külföldi útja esetében felvetődött a gyanú, hogy valójában magánüdüléseket, illetve jogosulatlan személyek utaztatását leplezte. Mindezek alapján a kormánybiztos hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanújával feljelentést tett.
Ismert, Kodela Lászlót a Kulcsár-üggyel összefüggésben tavaly adócsalásért jogerősen 8,1 millió forintos pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, mert Kulcsár Attilától átvett százezer dollárt és százezer eurót, amit nem szerepeltetett az adóbevallásában. Ő ennek ellenére idén júliusig a közlönykiadó ügyvezetője maradhatott. Maradását korábban azzal magyarázta, hogy a pénzbüntetés befizetésével mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól, így sem jogi, sem lelkiismereti indokát nem látja a távozásnak. Kodela 2002 és 2003 között a Medgyessy-kormány Miniszterelnöki Hivatalában humánpolitikai helyettes államtitkárként tevékenykedett. A kancellária vezető tisztségviselőjeként ő volt az, aki fényképes állandó belépőt állított ki Kulcsár Attilának, a brókerbotrány első számú vádlottjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.