Gépfegyverek a tévészékháznál

Gépkarabélyokat és lőszereket hagytak hátra a tévészékház ostromakor az elüldözött rendőrök 2006 szeptemberében – közölte tegnap az akkori műveletirányító ezredes. Majoros Zoltán arról is beszélt: Gergényi Péter ragaszkodott ahhoz, hogy október 23-án a tüntetőket rányomják a Fidesz nagygyűlésére. A parlamenti vizsgálóbizottság tegnapi ülésére nem ment el Bene László volt országos főkapitány.

Munkatársunktól
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat gépkarabélyt és a tártáskákban sok száz lövedéket hagytak hátra őrizetlenül azok a rendőrök, akiket 2006-ban a tévészékház ostromakor a tüntetők elkergettek – közölte Majoros Zoltán, az épület felszabadítására küldött egység parancsnoka tegnap a 2006-os rendőri jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén. Majoros, aki 2006. szeptember 18-án és október 23-án is műveletirányító volt, rámutatott: a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz, mai nevén: Készenléti Rendőrség) mintegy negyven-ötven fős egységével próbálta meg visszafoglalni a Magyar Televízió székházát, és akkor talált rá a felügyelet nélkül hagyott fegyverekre az épület mellett. „Megdöbbentem azon, amit ott láttam, és el sem merem képzelni, mi történt volna, ha a tüntetők megtalálják a fegyvereket” – fogalmazott az ezredes.
Majoros beszámolója szerint azért nem tudtak felszerelést kiadni a Rebisz állományának, mert szeptember 17-én és 18-án nem rendeltek el készültséget, ezért a raktárosok hazamentek, a kulcsok pedig náluk voltak.

*

Majoros Zoltán emlékei szerint azután csillapodtak le a kedélyek, hogy – Lapid Lajos budapesti rendőrfőkapitány-helyettes kifejezett parancsa ellenére – tárgyalt Toroczkai Lászlóval, aki a székházban átadhatta petícióját a tévé vezetésének. A tömeg ezután rendőri felszólításra szétszéledt. Az október 23-i eseményekről Majoros azt mondta: többször is megpróbálták elhatárolni az agresszív tömeget a Fidesz nagygyűlésétől, de ez nem sikerült. Az egyik helyszínen dolgozó rendőri vezető javasolta, hogy függesszék föl a tömeg kiszorítását az Astoria felé, ezt azonban Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány figyelmen kívül hagyta, és megparancsolta, hogy folytassák a rendőri akciót – hangsúlyozta Majoros Zoltán.
A parlamenti albizottság tegnap meghallgatta volna Bene László korábbi országos rendőrfőkapitányt is, de ő nem ment el az ülésre. Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnöke szerint Bene ezzel jogsértést követett el és a parlamentáris demokrácia alapértékeit sértette meg. Az elnök közölte: bízik benne, hogy csupán adminisztrációs hiba történt, és újra elküldik a meghívót a volt főkapitánynak. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) cinikusságnak és gátlástalanságnak nevezte Bene távolmaradását, és arra kérte „a magyar nemzet bátor tagjait”, hogy állítsák őt elő. Bene László lapunk érdeklődésére azt mondta, külföldi útja miatt nem volt tudomása arról, hogy az albizottság meghallgatásra hívta, és jelezte, hogy egy következő időpontban elmegy a testület ülésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.