Hét bizottságban írják az alkotmányt

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét munkacsoport felállításáról döntött az alkotmány-előkészítő eseti bizottság. Ez a hét testület (az alkotmányos alapértékek, az alapvető jogok és kötelességek, a kormányzati rendszer és a hatalomgyakorlás formái, az igazságszolgáltatás, alkotmány- és jogvédelem, a helyi önkormányzatok, a közpénzügyek és az öszszegző munkacsoport) készíti majd elő az új alkotmányt. A hétből öt csoportnak fideszes és KDNP-s, egy-egy testületnek pedig MSZP-s és jobbikos vezetője (pontosabban: felelőse) lesz.
Valamennyi frakció öt-öt társadalmi szervezetet kérhetett fel arra, hogy javaslatot, észrevételt tegyen a leendő alaptörvényhez. Azonban botrányt kavart, hogy a Jobbik által javasolt Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnökségi tagja, Incze Béla olyan elektronikus válaszlevelet küldött Salamon Lászlónak (Fidesz), az eseti bizottság elnökének, amelynek automatikus lábjegyzetében egy Szálasi Ferenc-idézet szerepelt: „Minden mozgalom olyan erős, amilyen ellenhatást tud önmaga ellen kiváltani”. Ezért Salamon kezdeményezte, vonják vissza a HVIM véleményezésre való felkérését, mivel egy „demokratikus, jogállami alkotmány” megalkotásában „olyan nézeteknek nem lehet helye, melyeknek Szálasi-idézetek szolgálhatnak sormintául”. Salamon javaslatát a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a „demokratikus értékek elleni példátlan támadásnak” minősítette, de azt végül az LMP és az MSZP támogatásával megszavazták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.