Királypör

<p>Hányszor detronizálták az utolsó Habsburg uralkodót? Min vitatkoztak a legitimisták és a szabad királyválasztók 1920–21-ben? Ezeket a kérdéseket feszegeti hétfőn a Hír Tv Ősök tere című műsora. </p>

Békés Márton
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dualizmus korának nagy negyvennyolcas–hatvanhetes közjogi vitája folytatásának tekinthető a kora Horthy-korszak legmegosztóbb kérdése körül kialakult nézeteltérés. Míg az 1918-ban trónjától megfosztott, majd 1920–21-ben a hatalomtól távol tartott IV. Károly királyt a legitimisták vissza akarták helyezni jogaiba, addig a szabad királyválasztók olyan uralkodó választását támogatták, aki nem a Habsburg-család leszármazottja. A jogi természetűnek látszó vitát azonban a felszín alatt történelmi, politikai és kulturális, világnézeti, sőt felekezeti ellentétek határozták meg.
IV. Károlyt, az utolsó Habsburg uralkodót 1916 decemberében koronázták magyar királlyá. Az első világháború utolsó hónapjainak zavaros légkörében a magyarországi ügyek intézésére homo regiust nevezett ki Habsburg József főherceg személyében. A „király embere” 1918. október közepén Károlyi Mihály helyett Hadik Jánost nevezte ki miniszterelnöknek – nyilván ez is hozzájárult a nem sokkal később megalakult Magyar Nemzeti Tanács Monarchia-ellenes nézeteinek kialakulásához. A Szent István kora óta fennálló apostoli Magyar Királyság államformáját az őszirózsás forradalom akarta először eltörölni. A több mint kilencszáz éves magyar királyság intézményét a baloldali, radikális és republikánus eszmék alapján álló forradalmi rendszer ingatta meg. Ám a király is bizonytalankodott jogait és cselekvési lehetőségeit illetően. IV. Károly 1918. november 13-án az ausztriai Eckartsauban kiadott nyilatkozatában egyoldalúan és ideiglenesen lemondott a „magyarországi államügyek viteléről”, és kinyilvánította, hogy előre elismeri a magyar nemzet által majdan választott államformát. A királyi dokumentum azonban sem formai, sem tartalmi szempontból nem volt érvényes jogforrás – mondja Szabó István jogtörténész, tanszékvezető (PPKE JÁK). Majd hozzáteszi, hogy mivel Károlyiék forradalma illegitim aktusnak minősült, így a rá következő események sem értelmezhetők a megelőző alkotmányos rend keretei között. Három nap múlva a képviselőház kimondta feloszlását, a főrendiház pedig ülései berekesztését. November 16-án a Magyar Nemzeti Tanács ideiglenes alkotmányozó nemzetgyűléssé alakult, és kikiáltotta a népköztársaságot. Vagyis nemcsak detronizálták a Habsburgokat, hanem a királyságot is megszűntnek nyilvánították. Speidl Zoltán újságíró (PPKE BTK) szerint mindez várható volt, hiszen ekkorra már széthullott az Osztrák–Magyar Monarchia, köztársaságok alakultak körülöttünk, és a háborús vereséget sokan a dinasztia nyakába igyekeztek varrni.
A kommunisták Károlyiéknál is tovább mentek: az 1919. március 21-én megalakult Forradalmi Kormányzótanács bevezette a proletárdiktatúrát, a Tanácsköztársaság április 3-án ideiglenes, írott, kommunista tartalmú alkotmányt proklamált. Az 1919. augusztus eleje és 1920. február vége közötti időben hivatalosan tisztázatlan volt Magyarország államformája. Az augusztus 6-án puccsal hatalomra kerülő Friedrich-kabinet még bizonytalankodott az államforma meghatározásában, ám az egymással is vitában álló ellenforradalmi csoportok közül egyik sem vitatta azt, hogy Magyarország államformája ismét a királyság kell hogy legyen. Az 1920 elejei választásokat követően összeülő nemzetgyűlés legfőbb feladata az ország államformájának meghatározása és az ideiglenes államfő megválasztása volt. A két szakértő egyetért abban, hogy noha az antant egyenesen a köztársaság törvényesítését kívánta, az ország közvéleménye és a politikai elit előtt nem volt kérdéses, hogy visszaállítják a királyságot. IV. Károlyt viszont nem hívták vissza, pedig a kisgazdák királyválasztó szándékával szemben a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (KNEP) képviselői inkább karlista irányba húztak. Így az ellentéteket áthidalva az uralkodó akadályoztatásának idejére ideiglenes, korlátozott jogosultsággal rendelkező és a magyar történelemből korántsem ismeretlen kormányzói tisztséget vezettek be. Horthy Miklós végül március elsejei megválasztása után negyed századig állt államfőként Magyarország élén.
Speidl kutatásai szerint a királykérdés körüli perlekedés 1920 tavaszától éleződött ki, ahol az egyik oldalon hangadó a katolikus, nagybirtokos arisztokrácia és a dualizmus rendszerét pozitívan szemlélő értelmiség volt, a másik oldalon pedig a református kisbirtokosok politikai képviselői és a jobboldali radikalizmus alakjai jutottak szóhoz. Szabó abban látja a vita magját, hogy a legitimisták szerint a XVIII. században elfogadott Pragmatica Sanctio egyik fele, azaz a Monarchia oszthatatlansága 1918-ban valóban megsemmisült, viszont ez nem vonta automatikusan maga után a dokumentum másik felének érvényvesztését, amely a magyar trónöröklési rendre vonatkozott. Ez utóbbi egyértelművé tette, hogy a törvényes uralkodó továbbra is a háború alatt megkoronázott Károly, halála után pedig fia, Ottó a trónörökös. Ezzel szemben a szabad királyválasztók szerint a Habsburg Birodalom megsemmisülése együtt járt azzal, hogy a dinasztia elveszíti Magyarország feletti uralmát is. A legitimisták tehát 1918 után is Habsburg Károlyt tekintették magyar királynak, felfogásuk szerint ugyanis a forradalom nem fosztotta meg trónjától, hiszen a magyar alkotmányjogi hagyomány nem ismeri sem a király lemondását, sem az uralkodó detronizálását. „IV. Károly király jogát nem szüntette meg a forradalom ereje sem” – írta Molnár Kálmán jogász, hiszen „a magyar alkotmányjog nem ismeri a trónfosztás lehetőségét. Alapelv, hogy a király személye szent és sérthetetlen.” Ezzel szemben a korábban szélsőbalos függetlenségi Polónyi Dezső szerint a Habsburg-család négyszáz éven keresztül kegyetlenül elnyomta a magyarokat, Kmety Károly pedig azt bizonygatta, hogy 1918 után a nemzetre visszaszállt a királyválasztás joga.
IV. Károly első, 1921. március vége és április eleje közötti restaurációs kísérlete kudarcba fulladt, mivel Horthy nem adta át neki a hatalmat. De második, 1921. októberi „királypuccsa” sem sikerült, hiszen csapatait a budaörsi csatában megállították. A királyi párt ezt követően antantnyomásra Madeira szigetére szállították, a nemzetgyűlés pedig november elején elfogadta a Habsburg-ház trónfosztásáról szóló törvényt, amelyet Andrássy Gyula „szégyenparagrafusnak”, Apponyi Albert pedig „forradalmi lépésnek” nevezett.
A Horthy-korszak legélesebb közjogi vitájával, a legitimisták és a szabad királyválasztók nézeteltérésével foglalkozik hétfőn az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: hétfő 22.05. Ismétlések: kedd 10.30; szerda 16.05; szombat 15.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.