Kötelezőből kiszenvedett győzelem

A sziporkázó támadó játék ugyan elmaradt, a magyar labdarúgó-válogatott az első félidőben szenvedett, ám a másodikban két jól eltalált lövéssel, Rudolf és Koman góljával tegnap 2-1-re legyőzte Moldovát. Az Európa-bajnoki selejtezőben így két forduló után három pontja van, s mivel legközelebb San Marinóval játszik, legalább azt nem mondhatjuk: úgy kezdődött, hogy be is fejeződött.

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál is szigorúbban büntették meg a szurkolók a magyar válogatottat a stockholmi vereségért: jóindulattal hatezren gyűltek össze tegnap a Szusza Ferenc Stadionban. Avagy azt is mondhatjuk, sajnos jól kalkulált a szövetség, amikor nem a Puskás-stadiont jelölte ki a mérkőzés helyszínéül. Ez a hatezer lelkes drukker, akik közül sokan az U21-esek meccsét is végigtapsolták, igazán megérdemelte a szórakoztatást. Noha a magyar labdarúgás helyzetében nincs okunk senkit se lebecsülni, de ki ellen nyerjen a válogatott, ha nem Moldova ellen? Egervári Sándor ezen elvárásnak megfelelően állította össze az együttest: a stockholmi gárdához képest Vadócz helyett Czvitkovics került be, vele együtt öt támadó típus is a pályán volt. A magyar csapat tehát így kezdett: Király – Lázár, Lipták, Juhász, Laczkó – Elek Á. – Czvitkovics, Koman, Gera, Dzsudzsák – Rudolf.
Futballunk azonban furcsa felismerésekre készteti az embert; így például a sok támadó játékos még nem feltétlenül jelent egyet a támadójátékkal. Hazai pályán az első negyedórában még ma is kötelező lenne rohamozni, ehelyett bántó technikai hibákat láttunk – és vendéghelyzeteket. Előbb csak két moldovai szöglet okozott riadalmat a magyar kapu előtt – a másodiknál Racu már-már ziccerben durrantot fölé –, a 20. percben aztán már Királynak kellett nagyot nyújtózkodnia, hogy védje Szuvorov lövését. Ekkor az addigi biztatást szórványos fütty váltotta fel, ami később fokozódott, miután Tigirlas a 32. percben végigkígyózott a magyar védelmen, de amikor már csak Királlyal állt szemben, csúnyán a jobb kapufa mellé helyezett. A félidő utolsó két percéig kellett várnunk, hogy végre említésre méltó magyar lehetőséget lássunk. Előbb szép összjáték végén Czvitkovics hozta helyzetbe Gerát, akinek a lövését blokkolták, majd Dzsudzsák bombázott fölé jobb lábbal, de legalább életerősen.
Az első negyvenöt perc röviden így összegezhető: szellős védelem, pontatlan játék, erőtlen támadások.
A második félidőre Czvitkovics helyett Szalai Ádám állt be, ami indokolt döntés volt a kapitány részéről, de kis túlzással bárkit le lehetett volna cserélni. De fogjuk rá, mégis ez a változás hozta meg az üdvösséget. A 48. percben előbb még boszszankodtunk, hogy Laczkó ígéretes helyről pontatlanul adott középre, s a védők könnyedén tisztáztak Szalai elől. Ám a szögletből gólt szereztünk. Dzsudzsák beívelése után Rudolf elé pattant a labda, akinek az első lövése még levágódott, ám az ismétlés a bal alsóba csapódott.
A vezetés érezhetően megnyugtatta a mieinket, olykor már szépen adogattak, különösen Koman volt elemében. Semmi sem utalt arra, hogy a moldávok újítani tudnának, ezért is volt meglepő, hogy a 64. percben Egervári Sándor Rudolf helyett Vanczákot küldte be. A döntés Gera tetszését sem nyerte el, széttárt karral fordult a kispad felé, mozdulataival is azt kérdezve: miért? Ám nem ez volt a döntő momentum, hanem az, hogy két perc múlva Koman úgy húsz méterről laposan kilőtte a jobb alsót.
Ezután a mieink már nem erőltették különösebben a támadásokat, sőt, előfordult, hogy a közönségnek játszottak. Itt azonban még nem tartanak. Az ifjú Lázár, aki nem tudta megismételni stockholmi teljesítményét, a 79. percben senkitől sem zavartatva úgy szabadított fel, hogy Frunzához passzolt; az ő lövése még lepattant, de Szuvorov a bal alsóba gurított. A legjobb moldáv futballistát szerencsére nem kötelezte a neve, akkor lett volna igazi hadvezér, ha előbb ziccerben nem hibáz, majd távolról pontosabban céloz.
A magyar válogatottnak is voltak helyzetei – különösen Dzsudzsák érezte úgy, hogy neki feltétlenül gólt kell rúgnia –, de beértük azzal, hogy megőriztük a 2-1-et.
A kiszenvedett győzelem is győzelem, ugyanúgy három pontot ér.

Eredmények. Az E csoport további két mérkőzésén: Svédország–San Marino 6-0, Hollandia–Finnország 2-1.
További eredmények, A csoport: Törökország–Belgium 3-2, Ausztria–Kazahsztán 2-0, Németország–Azerbajdzsán 6-1. B csoport: Oroszország–Szlovákia 0-1, Macedónia–Örményország 2-2, Írország–Andorra 3-1. C csoport: Szerbia–Szlovénia 1-1, Olaszország–Feröer-szigetek 5-0. D csoport: Fehéroroszország– Románia 0-0, Albánia– Luxemburg 1-0, Bosznia-Hercegovina– Franciaország lapzárta után. F csoport: Grúzia–Izrael 0-0, Málta–Lettország 0-2, Horvátország– Görögország 0-0. G csoport: Bulgária–Montenegró 0-1, Svájc– Anglia 1-3. H csoport: Dánia– Izland 1-0, Norvégia–Portugália 1-0. I csoport: Csehország– Litvánia 0-1, Skócia–Liechtenstein lapzárta után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.