Más hordja Tiszalökre a börtönkosztot

Elfajult Tiszalökön az elszámolási vita: a fővállalkozó tegnap már be sem engedte a börtönbe korábbi, étkeztetésért felelős alvállalkozóját. Előbbi szerződésszegésre és károkozásra hivatkozik, utóbbi 135 millió forintot követel.

Jakubász Tamás
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedték be tegnap a tiszalöki börtönbe az élelmezésért felelős alvállalkozó dolgozóit. Úgy tudjuk, a Prison Food Kft. munkavállalói hajnali négy órakor hiába próbáltak bejutni munkahelyükre, az intézményt üzemeltető fővállalkozó, a KÉSZ csoport megtagadta beléptetésüket. A börtönben raboskodó 750 elítélt és a harmincöt fős személyzet azonban nem maradt ellátás nélkül. Az élelmezés feladatait a KÉSZ csoport egyik vállalkozása vette át.
Az előzményekről lapunk számolt be először. A tiszalöki börtönt – magánerős közcélú beruházásként, vagyis PPP-rendszerben – a KÉSZ csoport építette fel még a Gyurcsány-kormány idején. Cserébe a vállalatlánc megkapta a büntetőintézet üzemeltetésének jogát, amiért az állam minden hónapban átlagosan bruttó 190 millió forintot fizet. Az étkeztetést azonban – tegnapig – nem a KÉSZ csoport, hanem egy alvállalkozó, a Prison Food végezte. A fővállalkozó és az alvállalkozó között elszámolási vita bontakozott ki. Bár az állam a KÉSZ csoportnak az elmúlt időszakban fillérre pontosan kifizette az étkeztetést is magában foglaló üzemeltetés díját, az élelmezőcég hónapok óta mégsem kapta meg szolgáltatásának ellenértékét, több tíz millió forintot. A fővállalkozó ugyanis károkozás és más címen pénzt követel alvállalkozójától, s emiatt visszatartotta a hozzá érkező összegeket. A Prison Food vezetője arra gyanakodott, cégét el akarják távolítani a börtönből, a KÉSZ át szeretné venni az étkeztetés feladatát, ezért nem fizet. A vállalatlánc ettől a feltételezéstől korábban egyértelműen elhatárolódott.
A KÉSZ csoport tegnap közleményben tudatta: a jövőben nem a Prison Food szállítja az élelmet a tiszalöki raboknak, ezt a feladatot a KÉSZ csoport egyik társasága látja majd el. Magyarázatként hozzáfűzték, a közelmúltban megállapítást nyert, hogy a Prison Food sorozatosan megszegte egyes szerződéses mellékkötelezettségeit, s ezeket utólag valótlan tartalmú okiratokkal kísérelte meg elleplezni. Mint írták, a KÉSZ csoport nem kíván együttműködni olyan céggel, amely a szerződéses feltételek megszegésével és alaptalan feljelentéssel veszélyezteti a börtön biztonságos működését. Korábban beszámoltunk róla, hogy a katonai ügyészség korrupció gyanúja miatt nyomoz a tiszalöki intézetnél. Az eljárásról szólva a KÉSZ közölte: saját tevékenységével kapcsolatban sem vesztegetés, sem más jogszabályba ütköző cselekmény nem történt.
Kovács Viktor, a Prison Food vezetője kérdésünkre rögzítette: cége kárt nem okozott a KÉSZ-nek, pont fordítva, a vállalatlánc járt el törvénysértően, s jelenleg 135 millió forinttal tartozik társaságának. Kovács emellett visszautasította, hogy a névtelen feljelentéshez bármi köze lenne. A Prison Food vezetője minden lehetséges jogi eszközt megragad majd, hogy igazát bebizonyítsa, és pénzéhez hozzájusson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.