Még az idén megszületik az új stratégia

Dékány Lóránt
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel három év múlva, 2013. január 1-jére lesz kész az a megújuló energiaforrásokat támogató rendszer, amely a jelenlegi kötelező áramátvételt váltaná fel – jelentette ki Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára tegnap egy szakmai konferencián. Hozzátette, bár hosszú ideig tart az új megújulóenergia-stratégia, illetve az új szabályozási környezet kialakítása, kisebb korrekciókra addig is szükség lesz a rendszerben.
Bencsik János rámutatott, megújuló forrásokból a szükséges hazai energiaigény 36,5 százalékát lehetne fedezni éves szinten, így ez az iparág kitörési pontot jelenthet hazánknak. Az államtitkár szerint a biomasszán alapuló hőtermelés és a geotermikus források élvezhetnek majd elsőbbséget. – Az a cél, hogy a megújuló energiára fordított támogatás ne extraprofitként jelenjen meg a termelőknél – szögezte le az államtitkár. Mint fogalmazott, azt szeretnék elérni, hogy a megújuló energiákhoz kapcsolódó fejlesztések regionális és kistérségi szinten valósuljanak meg, hogy ezzel helyben teremtsenek munkahelyeket.
Bencsik János megerősítette a nemzeti fejlesztési miniszter korábbi kijelentéseit, miszerint nagyobb állami szerepvállalásra van szükség az energiaszektorban, akár a tulajdonlás eszközével is. Megjegyezte, az önkormányzatoknak a hőellátásban kell nagyobb tulajdonosi szerepet vállalniuk a közeljövőben.
Az államtitkár az eredetileg jövőre tervezett új, 2030-ig szóló energiastratégia első változatának megszületését tegnap erre az évre, mégpedig november 15-re ígérte, míg az éghajlatvédelmi törvény elfogadása szerinte 2011 őszén valósulhat meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.